Connect with us

Kultúra

Výstava venovaná Muchovi a Vasarelymu prezentuje originálny stojan

Published

on

Reklama

Okrem maliarskej pomôcky slávneho secesného umelca v galérii Fontána nájdete dve diela zakladateľa op-artu. Výstava Umelecké dotyky okrem toho prezentuje aj obrazy Jesúsa de Miguel Alcántara, Španiela žijúceho v Piešťanoch.

[singlepic id=43887 w=320 h=240 float=right]S naší mestom sú však spojené životné osudy všetkých troch umelcov. O Alfonsovi Muchovi je všeobecne známe, že niekoľkokrát navštívil tunajšie kúpele a venoval im jeden zo svojich obrazov. Ten sa preslávil aj tým, že ho pred niekoľkými rokmi ukradli z hotela Thermia Palace, ale po čase sa zlodejov podarilo vypátrať a teraz je opäť na svojom mieste. V galérii Fontána visí iba jeho fotoreprodukcia.

Reklama

Kópiami sú aj ostatné obrazy od Muchu a Victora Vasarelyho, ktorého spojenie s Piešťanmi nie je veľmi známe. Matka zakladateľa op-artu pochádzala z Trnavy a spolu s rodinou žili do roku 1919 v Piešťanoch. Vasarely sa vo svojej tvorbe odvolával na svoju mladosť.

Jesús de Miguel Alcántar vo Fontáne prezentuje svoj idealistický pohľad na Piešťany. Sýtymi farbami zachytáva ľúbivé zákutia nášho mesta za čo si vyslúžil obdiv od primátora Rema Cicutta aj španielskeho veľvyslanca na Slovensku Félixa Valdésa, ktorý výstavu otvárali. Umelecké dotyky sú v galérii Fontána verejnosti prístupné do 23. júna.

Reklama

[nggallery id=2339]

Text a foto: Martin Palkovič

 

Populárne články