Connect with us

Kultúra

Vo Fontáne predstavia retrospektívu zakladateľa slovenskej grafiky

Published

on

Reklama

Koloman Sokol žil a pracoval aj v Piešťanoch. Prvá tohtoročná výstava v galérii Fontána je venovaná tomuto svetovo uznávanému výtvarníkovi.

[singlepic id=38952 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

„Sokol nepotrebuje Picassa na to, aby bol veľký,“ povedal o ňom jeho osobný priateľ Pablo Picasso. Rodák z Liptovského Mikuláša je jedným z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia. Paradoxne väčšiu časť života prežil v Mexiku a USA.

Reklama

Umenie študoval v Prahe a absolvoval aj štúdijný pobyt v Paríži. Potom odišiel učiť do Mexika, kde založil odbor grafika. Počas II. svetovej vojny sa presťahoval do New Yorku a po nej na krátko aj do Piešťan. Na Slovensku však zostal iba do roku 1948. Vrátil sa do Mexika a posledné roky života prežil v Arizone.

S rodnou krajinou však zostal spätý po celý život. Jeho hlavnými témami boli chudoba, nezamestnanosť a vysťahovalectvo. Po smrti svojho obľúbeného psa podpisoval obrazy jeho menom – Sambo.

Výstavu diel Kolomana Sokola zo zbierok Slovenskej národnej knižnice otvoria v galérii Fontána v utorok 8. januára o 17.00 h.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články