Connect with us

Kultúra

Vernisáž výstavy Umenie v parku aj s Marínou Kráľovičovou

Published

on

Reklama

Vernisáž v priestoroch Domu umenia vo štvrtok 30. júla zahájila mesačnú výstavu Umenie v parku, prezentujúcu diela sochárov a maliarov. Prezentuje sa na nej výber z diel umelcov z krajín niekdajšej sovietskej strednej Ázie, vytvorených na umeleckých sympóziách v Moravanoch nad Váhom. Na podujatí sa zúčastnila aj herečka Marína Kráľovičová, ktorá počas neho úplne nečakane a spontánne zarecitovala úryvok z básne Andreja Sládkoviča – Marína a ešte viac spríjemnila peknú a úprimnú atmosféru. Návštevníci si počas vernisáže vypočuli viaceré skladby v podaní Štefana Berkyho a Márie Marcinkovej.

IMG_6764_resize„Mám veľkú radosť, že vás môžem privítať na tejto slávnostnej vernisáži. Táto výstava sa už stáva tradíciou v Dome umenia, za čo veľmi pekne ďakujem doktorovi Vladimírovi Krupovi a Balneologickému múzeu a tiež ďakujem kurátorovi výstavy, pánovi Martinovi Valovi,“ povedala na úvod riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.

Reklama

„Na štvrtom ročníku výstavy Umenie v parku – obraz a plastika sú prezentované obrazy, ktoré vznikli na medzinárodných maliarskych sympóziách v Moravanoch a v tých záverečných ročníkoch aj v Piešťanoch. Tieto sympóziá sa konali od roku 1967 do roku 2007, žiaľ priestor, v ktorom sa konali, čiže kaštieľ v Moravanoch, ktorý bol ideálnym miestom pre svoju krásu, okolie a ateliéry, ktoré umožňovali umelcom tvoriť postihol taký nešťastný osud,“ povedal o výstave a vzniku diel riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa.

IMG_6821_resize

Reklama

„K tejto výstave treba doplniť informáciu, že v závere augusta a mesiaci september výstava Umenie v parku pokračuje prezentáciou historických fotografií pred Balneologickým múzeom,“ prezradil o plánoch kurátor výstavy Marin Valo.

IMG_6823_resize

„Marína moja! teda tak sme my
ako tie Božie plamene,
ako tie kvety na chladnej zemi,
ako tie drahé kamene;
padajú hviezdy, aj my padneme,
vädnú tie kvety, aj my zvädneme,
a klenoty hruda kryje:
Ale tie hviezdy predsa svietili,
a pekný život tie kvety žili,
a diamant v hrude nezhnije!“ znela časť úryvku predneseného Marínou Kráľovičovou.

-lt-

Populárne články