Connect with us

Kultúra

Veľká noc so Žitom prinesie aj málo známe zvyky

Published

on

Reklama

Veľká noc je v našom regióne spojená najmä so šibačkou a oblievačkou. Ale počas týchto sviatkov sa na niektorých dedinách konali aj iné zaujímavé rituály. Napríklad sa zbierala rosa z cudzej lúky, aby kravy dobre dojili, či nosili do domu mravce, aby bola úroda…Niektoré z týchto zvykov vám predvedie aj Folklórny súbor Žito na Veľkonočný pondelok o 16,00 h na Sĺňave.

Velka noc 2015 A4-page-001

Reklama

 „Veľkonočné obdobie oplýva všakovakými zvykmi, ale dodnes sa u nás zachovalo len veľmi málo z nich, najmä obchôdzky chlapcov po domoch dievčat – šibanie a oblievanie a svätenie halúzok,“ uviedla vedúca súboru Katarína Agnetová. „Rozhodli sme sa teda, že tie zvyky, ktoré boli kedysi aktuálne na väčšine územia Slovenska alebo boli ojedinelé, avšak výnimočné či zaujímavé, spracujeme a vtesnáme do jednej hodinovej scénky.“

 velkanoc

Reklama

Pre bohatosť a rôznorodosť sa teda mladí folkloristi rozhodli čerpať zo zvykov celého Slovenska a pripravili amatérske folklórno-divadelné predstavenie, kde sa snažili zapracovať tieto zvyky do prostredia niekdajšej obyčajnej slovenskej rodiny a ukázať ľuďom, ako asi tieto sviatky v minulosti prebiehali.

Dej bude rozdelený do troch častí/dní: Biela sobota, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok. „Zakomponovali sme aj krátku zábavu a na záver samozrejme šibačku s oblievačkou. Zo zvykov, ktoré nás najviac oslovili spomeniem: zbieranie rosy z cudzej lúky, aby kravy dobre dojili, mazanie vrát kolomažou, aby strigy do príbytku nevošli, nosenie mravcov, príp.celých mravenísk do domov, aby bola úroda, množila sa hydina, aby dievky dosť nápadníkov mali, a iné,“ doplnila K. Agnetová.

PR

Populárne články