Connect with us

Kultúra

V Piešťanoch sa predstaví viac ako deväťdesiat filmov doplnených o bohatý sprievodný program

Published

on

Reklama

Jedenásty ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch prichádza už 13. septembra. Prinesie takmer stovku filmov domácej i zahraničnej produkcie a nebudú chýbať ani zaujímavé sprievodné podujatia. Aj tento rok festival zaradil do svojich sekcií z filmovej scény len to najlepšie. Európske filmy budú môcť diváci vidieť najmä v sekcii Meeting Point Europe, kde sa pobije o toto ocenenie presne 10 titulov. Medzi snímkami nebude chýbať oscarový Saulov syn (Saul fia), Toni Erdmann -snímka o komplikovanom vzťahu otca a dcéry nedávno uvedená v Cannes a tiež dokumentárny film o aktuálnej téme utečeneckej krízy Oheň na mori.

Reklama

Tohoročný festival pripravil jednu zo svojich sekcii s internetovým portálom Kinema.sk a vybral päticu filmov uznávaných režisérov svetového renomé. Premietne v nej ostatné filmy Xaviera Dolana, Jima Jarmuscha či Bruna Dumonta, každý s originálnym rukopisom. V prípade Dolana ide o drsnú konfrontáciu mladíka s problematickými vzťahmi vo vlastne rodine. Jarmusch prináša príbeh mladého vodiča autobusu, ktorý si svoj rutinný život spríjemňuje písaním básni. A Bruno Dumont opätovne rozpráva absurdný príbeh zasadený na začiatok minulého storočia, kde sa stretávajú dve zvláštne a odlišné rodiny. Rozdielne sú najmä svojou spoločenskou triedou. Problém nastáva, keď sa rybársky mladík Ma Loute zamiluje do šľachtičnej Billie a jeho láska je opätovaná.

Reklama

Okrem množstva snímok program festivalu je doplnený aj o viacero sprievodných podujatí. Medzi tie najzaujímavejšie určite patrí tzv. Cinematik v čajovni. Vo štvrtkový večer (15. september) si môžu návštevníci oddýchnuť v čajovni Slnovrat, kde posedenie pri popíjaní čajov zo všetkých kútov sveta doplní projekcia filmu Ranhojič nemeckého režiséra Philippa Stölza. Po filme je pripravený tematický nočný kvíz s moderátorom Mišom Vojtekom. Akreditovaní návštevníci festivalu majú vstup na Cinematik v čajovni zdarma a k tomu 15-percentnú zľavu na všetky čaje v ponuke.

Okrem filmového podujatia spojeného s nočným kvízom bude tohtoročný festival plný aj kvalitných hudobných akcii. Žánre tzv. trip hopu a elektroniky spojeného s tónmi sviežeho funku či swingu predstaví v stredu večer (14. september) producent a DJ Duham. V ten istý večer vystúpi aj mladá talentovaná speváčka Mila…Mila 207, ktorá napriek úspešnému štúdiu operného spevu obľubuje aj underground. Pri svojich vystúpeniach vychádza z improvizácii a naviac si vlastné texty píše sama.

Ani tento rok nebude na Cinematiku chýbať DJ Gonzo – fanúšik hudby rôznych štýlov. Gonzo pravidelne hráva vo viacerých kluboch v Bratislave. Vo svojich vystúpeniach spája prvky jazzu, latina, electroswingu, balkánu, či funku. V piešťanskom Kurasalone mu budú patriť dva neskoré večery, v stredu a vo štvrtok. Sobotný večer o 21. hodine (17. septembra) zahrá v ŽiWelli trojčlenná kapela z Nitry Fresh Out Of The Bus. Kapela nemá presne zadefinovaný žáner svojich piesní, čo jej dáva maximálnu slobodu prejavu. Ich zvuk obsahuje upokojujúce gitary líznuté ambientným hlukom, komplexný basový groove, či zasnené vokály. Ich vystúpenie stojí za vašu pozornosť.

Podobne pozoruhodné bude aj vystúpenie DJa SKB, ktorý zahrá v Kurasalone hneď v prvý den festivalu (13. september). Už od roku 2008 pravidelne predstavuje poslucháčom to najzaujímavejšie z indie. V jeho setoch možno nájsť svieži výber nezávislej hudby ako je rock, pop či indietronic. DJ, ktorého vycibrený vkus sa už osvedčil na viacerých indie párties v rôznych mestách, si pre Cinematik pripravil výber nezávislej elektronickej hudby, ako napríklad Justice, Disclosure, Hot Chip, Years & Years, Moderat či SBTRKT.

K vystúpeniam, ktoré rozhodne treba navštíviť patrí aj produkcia skupiny White Melon v Kurasalone v stredu večer. White Melon je kapela, ktorá hrá zmes swingu a jazzu, podfarbenú rôznymi hudobnými improvizáciami. Šiesti mladí muzikanti sú zapamätateľní najmä svojím nezameniteľným spevom a predovšetkým nevšednými aranžmánmi. Festival Cinematik aj v roku 2016 originálne pospájal filmové a hudobné zážitky.

-Tlačová správa 11. MFF Cinematik-

Populárne články