Connect with us

Kultúra

V Dome umenia zahrajú Dalibor Karvay a jeho priatelia

Published

on

Reklama

Huslista, ktorý už od detstva prejavoval svoj obrovský hudobný talent, príde do piešťanského Domu umenia v utorok 8. júla o 19.00 h. Predstaví sa spolu s rovnako talentovaným Radkom Baborákom a ďalšími medzinárodne oceňovanými sólistami.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=80UIsYhCfNY[/youtube]

Reklama

Radek Baborák vo veku osem rokov začal hrať na lesný roh v triede prof. Karel Křenka. Pod jeho vedením sa stal víťazom národnej súťaže a vo veku dvanásť rokov víťazom Concertino Praga. O tri roky neskôr získal 3. cenu na súťaži Pražskej jari a stal sa laureátom Unesco Grand Prix. Od 1990-1994 pokračoval v štúdiu na konzervatóriu v Prahe u profesora Bedřicha Tylšara.

Počas štúdia zožal úspechy na medzinárodných súťažiach. Súčasne začal rozvíjať svoju sólovú kariéru. Koncertoval v mnohých európskych krajinách a v Japonsku.

Reklama

Je zakladajúcim členom Pražskej komornej filharmónie. Vo veku osemnásť rokov získal 1. miesto hráča na lesný rok v Českej filharmónii, kde pôsobil dva roky. Založil Babork Ensemble a Český hornový zbor v nadväznosti na 300 ročnú tradíciu hry na lesný roh v Českej republike.

Dalibor Karvay od detstva preukazoval pozoruhodný hudobný talent. Vo veku troch rokov začal hrať na husle pod vedením svojho otca. Už počas štúdiu na Základnej umeleckej škole vo Vrútkach urobil niekoľko nahrávok pre Slovenský rozhlas v Bratislave.

Absolvoval mimoriadne štúdium na Žilinskom konzervatóriu u Prof. Bohumila Urbana a od roku 1999 študoval na Viedenskom konzervatóriu v triede svetoznámeho Prof. Borisa Kuschnira. Zúčastnil sa taktiež viacerých majstrovských kurzov u uznávaných pedagógov – Eduard Grach, MintschoMintschev, HermanKrebbers.

V roku 2009 získal cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za vynikajúce umelecké výsledky a úspešnú medzinárodnú reprezentáciu slovenského interpretačného umenia. Nadácia Tatra banky mu v roku 2011 udelila cenu „Mladý tvorca“ v kategórii hudba.

Ako sólista spolupracoval s renomovanými dirigentmi a koncertoval s mnohými domácimi a zahraničnými orchestrami.

(red)

Populárne články