Connect with us

Kultúra

„Trakovičania“ prinášajú do Piešťan Dzjéru do sveta

Kto z ľudí by nechcel „urobiť dieru do sveta“? Dobre, nájdu sa aj takí. Avšak tých, čo sa chcú ukázať v čo najlepšom svetle, je zrejme viac. Ak máte chuť na dobrú zábavu, nenechajte si ujsť insitnú komédiu o snahe ľudí zviditeľniť sa, s názvom „Dzjéra do sveta“, ktorú do Piešťan prináša Divadlo na TrakOch.

Published

on

Reklama

 

Reklama

Viera vo vlastné schopnosti býva neotrasiteľná a ľudia si volia prostriedky pre nich typické, závislé na ich schopnostiach. Nezriedka (alebo spravidla?) i tých preceňovaných. V dnešnej spoločnosti majú tieto snahy populárne pomenovanie – zviditeľniť sa, dávnejšie mali pomenovanie „urobiť dieru do sveta.“ Je to metafora, ale možnosťou každého autora je vstúpiť i na pole absurdity.

A tak sa „Diera do sveta“ stáva realitou a ľudia sú vzápätí konfrontovaní so svetom, aký nepoznali. Pôvodný autorský text Stanislava Šubíka vznikol v roku 2011, uvedený bol začiatkom roka 2012 divadelným súborom Radosť z Unína pod názvom Unínský Grumbír, s dovetkom Záhorácká komédija o ušlachtilej snaze zapálených ludzí urobit za každú cenu dzíru do svjeta a co sa z teho nakonec može vyúpnút.

Reklama

Téma i prostredie príbehu sú univerzálne, ponúkajú tak možnosť spracovania kdekoľvek v miestnom nárečí. Tak sa neskôr táto komédia hrala i pod názvom Liptovská Švábka divadelným súborom Havránok z Vlachov. Divadlo na Trakoch prináša hru vo vlastnej úprave. Text bol starostlivo „preložený“ do trakovického nárečia a reálie upravili vzhľadom na priestor a čas odohrávania príbehu. A ako inak, v spracovaní Divadla na trakoch nemôžu chýbať hudobno-spevácke predely. Ich texty napísal Stanislav Šubík a o hudbu sa postarala Katarína Rajnicová a ujala sa aj režisérskej taktovky.

Predstavenie v podaní trakovického divadla malo premiéru v októbri 2021 a divadelníci následne uspeli na Malej krajskej scénickej žatve v Trnave, kde zvíťazili.

„Dzjéru do sveta“ v Piešťanoch uvidíte v sobotu 25.6.2022 o 19.00 v Kursalone (Apolin centrum).

 

 

-red- Foto: Barbora Rajnicová

Populárne články