Connect with us

Kultúra

Tominno Kelemen: Vychovala ma Ovocná ulica

Published

on

Reklama

Narodil sa v Líbyi, vyrastal v Dudinciach a prázdninoval u babky v Piešťanoch. Po maturite odišiel do Prahy, neskôr začal študovať v Londýne, kde úspešne absolvoval magisterské štúdiá na Central Saint Martins. Svoj filmový debut nakrútil v Paríži. V hlavných úlohách Emília Vášaryová, Milada Fišerová, Adriana Sklenaříková, Paulína Němcová, Jessica Sjoo. Fashion rozprávku pre dospelých s názvom LOV režiséra a scenáristu Tominna Kelemena (na fotografii s Miladou Fišerovou a Paulínou Němcovou) uvedie v slovenskej premiére kino Fontána 12. januára o 18.00 a 20.00 h.

[singlepic id=24086 w=320 h=240 float=left]Aký je váš vzťah k mestu Piešťany?

Reklama

Piešťany sú pre mňa takou zasnenou krajinou detstva. V Piešťanoch býva moja 90-ročná babka, ktorá sa na premiéru moc teší. Trávil som tu od detstva všetky sviatky, prvomájové sprievody, ktoré som ako decko miloval. Taktiež šibačky a letné prázdniny. V podstate ma vychovala Ovocná ulica. Ovocná je tá ulica!

Vyrastal som tu na komiksoch a od detstva sme sa u babky hrávali so sesternicou na DuckTales a už vtedy som si stanovil, že raz budem bývať v nejakom malom mestečku či v dedine uprostred lesov a polí. V tej dedine budem bývať vo svojom desať izbovom trezore na najvyššom kopci a budem v nej vlastniť viac ako 50% nehnuteľností. Rovnako ako Strýko Držgroš. Myslím, že tento môj detský sen sa premieta stále do mojej umeleckej tvorby a pôsobenia.

Reklama

[singlepic id=24092 w=320 h=240 float=left]LOV bude mať v Piešťanoch slovenskú premiéru?

Áno, film mal oficiálnu svetovú premiéru vo Veľkej Británii, kde aj vznikal. Event sa konal v londýnskej galérii Sketch, na 9 Conduit Street. Je to kultové miesto londýnskeho spoločenského života. Konajú sa tam eventy k Frieze art festivalu, čo je vlastne udeľovanie Oscarov pre umelcov a výtvarníkov. Taktiež Madonna si prenajímala Sketch na oslavu jej narodenín. Tu som ju aj prvýkrát videl.

Ľudia okolo Sketchu sa navzájom poznajú. Je to doslova umelecké srdce mesta. Ja som sa tu počas štúdia na Central Saint Martins podieľal na dekoráciách a inštaláciách v tomto elektrizujúcom interiéri. Takže pri rozhodovaní o prenájme priestorov na svetovú premiéru, som mal okamžite jasno.

[singlepic id=24088 w=320 h=240 float=left]Aké bolo režírovať osobnosti ako Vášáryová, Němcová, Sklenaříková? Nemali problém s vašimi odvážnymi nápadmi?

Tieto umelkyne ma dobre poznajú, takže myslím, že ich nič nevyviedlo z miery. Téma filmu je odvážna. Ukazuje metaforicky na neveselé zákulisie vysokého topmodelingu v Paríži.

Počas môjho pôsobenia v Paríži, som mal možnosť do tohto bizarného sveta nahliadnuť. Tu som sa aj zoznámil s Adrianou Sklenaříkovou a Paulínou Němcovou.

Pani Vášáryová, v úlohe matky troch sestier je v podstate ich bookerka, ktorá si privyrába tým, že predáva nosené nohavičky svojich „dcér“ v igelitových vrecúškach starším pánom. Aj o tomto svet vysokého modelingu v Paríži je.

Čo predchádzalo vzniku filmu? Bolo ťažké angažovať takéto hviezdy a ostatný štáb?

Téma bola každému zúčastnenému hneď jasná. A ukecať krásne ženy, aby sa ukázali v krásnych kostýmoch od Diora vo filme točenom prevažne v Centre Pompidou v Paríži nebolo až tak ťažké.

Aké sú Vaše ďalšie plány, môžeme sa tešiť napr. na ďalší film?

Áno, môžete sa tešiť na veľa dobrých filmov. Ďakujem za profesionálne koncipované otázky.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=fNG5H15-QMI[/youtube]

[nggallery id=1332]

Autor: Martin Palkovič Foto: Archív Tominna Kelemena


Populárne články