Connect with us

Kultúra

Tomáš Klenovský: „Veľmi by som chcel, aby život v Piešťanoch bol počas festivalu ešte o niečo intenzívnejší…“

Published

on

Reklama

11. Medzinárodný filmový festival Cinematik do Piešťan aj tento rok prilákal množstvo milovníkov filmového umenia. Pred sebou má posledné dva dni plné projekcií a o organizácií aktuálneho ročníku sme sa rozprávali s výkonným riaditeľom festivalu Tomášom Klenovským.

IMG_7583_resize

Reklama

Kedy sa začal rodiť 11. ročník MFF Cinematik?

11. Medzinárodný filmový festival Cinematik sme začali pripravovať vlastne hneď po skončení predchádzajúceho ročníka. Začať takto skoro je dôležité hlavne preto, aby sa nám do Piešťan podarilo dostať tie najlepšie tituly, ktoré sa odpremietajú či už v Európe alebo po celom svete. Organizácia predošlého a aktuálneho ročníka sa tak vždy do istej miery prelína.

Reklama

V čom sa festival od minulého roku zmenil?

Také výraznejšie zmeny sme realizovali práve minulý rok a keďže sme s nimi boli spokojní, pokračujeme v nich i tento rok. Festival trvá rovnako ako predchádzajúci rok šesť dní a ponechali sme aj šesť projekčných sál, pretože premietanie na Kúpeľnom ostrove sa nám v roku 2015 naozaj osvedčilo a boli naň veľmi pozitívne ohlasy. Počet filmov sme nemenili, zostáva približne rovnaký. Som veľmi rád, že tento rok sa nám podarilo do Piešťan dostať viacero filmových tvorcov a aj delegácií a tiež, že nás dobre vnímajú a rešpektujú v zahraničí, čo nám samozrejme pomáha pri zháňaní zaujímavých filmových titulov.

A čo sprievodné podujatia?

Koncept sprievodných podujatí sme trošku zmenili. Bar, ktorý býval pred Domom umenia tento rok absentuje, koncerty sme presunuli do Kursalonu a pred hlavnou sálou sme priniesli naopak predajňu hranoliek Orbis, mobilnú kávičkáreň Folcík a retro Záhradné pohostinstvo Zlatý bažant ´73. Novinkou je samozrejme aj to, že nočné projekcie PNky Cinema nahradil tento rok Bažant Kinematograf. Pokiaľ sa to v takejto podobe osvedčí, tak v tom určite budeme pokračovať.IMG_7420_resizeČím je Cinematik podľa tvojho názoru špecifický a čo ho robí výnimočným?

Okrem toho, že Piešťany samotné sú naozaj výnimočným festivalovým mestom a ich genius loci sú pre festival úplne ideálne, vzhľadom na septembrové konanie Cinematiku premietame odlišné filmy ako iné festivaly, i keď tým samozrejme nechcem tvrdiť, že sa niektoré z nich neprelínajú, ale to naše portfólium je úplne iné. Naša súťažná sekcia Meeting Point Europe sa sústreďuje na najlepšie Európske filmy a nesústreďuje sa na nejaké konkrétne žánre. Pre nás je dôležité sústrediť sa na Európsky film a súčasný slovenský dokument.IMG_7618_resize

Čo bolo na tohtoročnej organizácii najťažšie?

Štandardne býva ťažké zháňanie filmov, pretože kolegovia z programového majú naozaj veľa roboty s vyjednávaním toho, aby sme mohli filmy premietať práve u nás. Napriek tomu, že sa technológia zmenila na digitálnu, je stále pomerne ťažké niektoré filmy do Piešťan dostať.

Na ktorý film si sa najviac tešil?

Veľmi som sa po pravde tešil na otvárací film Café Society od Woodyho Allena, ktorého mám ako režiséra veľmi rád. Moje očakávania určite nesklamal a podľa reakcií sa páčil aj tým 650 ľuďom, ktorí si ho boli pozrieť v Dome umenia. Program toho, čo si na Cinematiku pozriem si vyberám podľa svojich časových možností, nakoľko organizácia počas festivalu nekončí, ale ak mám možnosť vždy si rád pozriem filmy v súťažnej sekcii Meeting Point Europe. Naozaj to bývajú vynikajúce európske filmy, ktoré ma len málokedy nenadchli. Okrem toho sa snažím navštíviť niektoré perličky z výberu Kinema Choice. IMG_7430_resize

Čo by si si prial pre ďalšie ročníky festivalu Cinematik?

Ja osobne momentálne nemám ambíciu rozširovať počet dní trvania festivalu. Budem určite veľmi rád, keď sa nám podarí prilákať ľudí, aby si našli cestu na Cinematik. Nepotrebujeme určite prekonávať rekordy návštevnosti, ale keď ich bude o niečo viac, určite nás to poteší a bude nás to motivovať. A čo by som si ja tak osobne prial? Každý rok sa snažíme na festivale niečo zmeniť a sprofesionalizovať a hrozne by som si prial, keby Cinematik mal možnosť pozývať viacej tvorcov, mal viac finančných prostriedkov, pretože niekedy nie je veľmi jednoduché lobovať za filmy s tak nízkymi sumami, ako máme k dispozícii. Veľmi by som chcel, aby život v Piešťanoch bol počas festivalu ešte o niečo intenzívnejší a ľudia nechodili len na filmy, ale aby trávili aj ten nefilmový čas v priestoroch okolo Domu umenia i v mestskom parku a užívali si sprievodný program.

IMG_7466_resize

-lt/Foto: archív-

Populárne články