Connect with us

Kultúra

Tanky, stíhačky a vrtuľníky sprístupnia počas Noci múzeí

Published

on

Reklama

Vyše štyri stovky exponátov na ploche 41-tisíc m2 sa budú po zimnej pauze sprístupnené verejnosti opäť 19. mája. Noc múzeí, o ktorú bol vlani nečakaný záujem sa začne už popoludní. Brány Vojenského historického múzea (VHM) zavrú až o polnoci.

[singlepic id=13534 w=320 h=240 float=left]Návštevníci už nebudú mať možnosť pozrieť si repliku lietadla Caproni, v ktorom zahynul Milan Rastislav Štefánik, ale čaká ich niekoľko iných zaujímavostí. Napríklad aj jedna z najstarších zachovaných stíhačiek vo výzbroji československej armády zo 60. rokov minulého storočia. MiG-21F-13 účinkovala aj vo filme eŠTéBák.

Reklama

Novinkou tohto ročníka Noci múzeí vo VHM budú dva zvnútra nasvietené exponáty – jedným z nich bude prieskumné lietadlo L-410 FG a druhým záchranný vrtuľník Mi-8 T. Vďaka tomu sa táto technika stane pre návštevníkov s fotoaparátmi ešte atraktívnejšou.

Fotografom vyšli v ústrety aj v hangári, kde bolo donedávna vystavené Caproni. Vymenili tam desiatky svetiel, ktoré už majú prirodzenejšiu farbu a preto sa bude milovníkom vojenskej histórie lepšie fotiť. Štefánikovo osudové lietadlo v dohľadnej dobe nahradí zrekonštruovaný MiG-29.

Reklama

Na Noc múzeí sú pripravené aj dynamické ukážky vojenskej techniky, o ktorých budeme informovať čoskoro.

Pozrite si fotogalériu z vlaňajšej Noci múzeí:

[nggallery id=731]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články