Connect with us

Kultúra

Súčasné umenie nájdete u Jezuitov

Published

on

Reklama

Priestor pred vstupom do Kostola Sedembolestnej Panny Márie sa stal nedávno miestom, kde môžu veriaci získať kontakt so súčasným umením, ktoré nesie kresťanské posolstvo.

[singlepic id=12716 w=320 h=240 float=right]Pri sakrálnych umeleckých dielach využívaných pri obradoch sa často uprednostňuje ich náboženská stránka, na umeleckú kvalitu sa často zabúda. Aj preto nemá bežný veriaci možnosť v chrámoch postrehnúť, že výtvarné umenie prešlo za posledných sto rokov búrlivým vývojom. Umelecké diela vo väčšine kostolov totiž zostali kdesi v polovici 19. storočia. Dovtedy Cirkev podporovala umelcov, neskôr však začali hľadať nové témy a formy vyjadrenia.

Reklama

Cieľom projektu Umenie ducha je vrátiť súčasné umenie tam kam historicky patrí – do chrámu. V medzipriestore pred vstupom do Kostola Sedembolestnej Panny Márie budú preto verejnosti pravidelne prezentované aktuálne umelecké diela. Prvým z nich bol zrkadlový objekt Ladislava Čarného s názvom Salvador Mundi. Dielo z roku 2003 prostredníctvom zrkadla a lana zobrazuje Krista na kríži. Obraz diváka a okolitej reality sa v rozbitom zrkadle síce rozpadá, ale vďaka lanu v tvare kríža zostáva celistvý.

[singlepic id=12717 w=320 h=240 float=left]V týchto dňoch je pri vstupe do kostola vystavené plátno Rudolfa Sikoru Energia kríža. Autor často pracuje so znakmi ako abstraktnými symbolmi. Tie sa zbiehajú aj v obraze kríža, akoby všetky cesty, všetky ľudské púte viedli k nemu. Dielo sa už na prvý pohľad hemží akousi životnou energiou, zdanlivým vesmírnym chaosom, ktorému formu a zmysel dáva práve kríž.

Reklama

Autor: jm

 

 

 

Populárne články