Connect with us

Kultúra

Študent z Piešťan vytvoril model Slovana, predstaví ho v múzeu

Published

on

Reklama

Model zdevastovaného Hotela Slovan, predtým Grand hotela Rónai či Royal vytvoril Roman Sékeľ z Piešťan a predstaví ho verejnosti počas budúceho víkendu. Maketu historickej budovy vytvoril vraj preto, aby pripomenul jej zašlú slávu a predstavil ju aj mladej generácii, ktorá budovu takto nezažila.

Slovan1

Reklama

REKLAMA

bio dia web baner 300x300 maj18

Reklama

Autor modelu má 22 rokov a je študentom vysokej školy. „K mojim záľubám patrí fotografovanie, modelárstvo a hlavne sa zaujímam o históriu môjho rodného mesta. Som hrdý a rád, že žijem v takom peknom a zaujímavom meste,“ predstavuje sa Roman Sékeľ na FB stránke múzea.

Roman Sekel„Je mi veľmi ľúto, že v takom svetoznámom kúpeľnom meste sa nechali schátrať budovy ako sú liečebný dom Slovan alebo hotel Lipa. Nakoľko ma tieto historické budovy veľmi zaujali, rozhodol som sa vyhotoviť model Hotela Slovan (pôvodne Grand hotel Royal), a zároveň tak trochu pripomenúť staršej generácii zašlú slávu tejto jedinečnej budovy. A mladším ľuďom, ktorí ju nikdy nezažili fungujúcu ju priblížiť bližšie.“ Práca na modeli mu trvala štyri roky a na jeho zhotovenie použil najmä balzu, ale i ďalšie materiály. „Práca bola náročná, poznatky o stavbe som čerpal z dostupných zdrojov, odborných časopisov a kníh, internetových zdrojov i zo zbierok Balneologického múzea,“ vysvetľuje mladý modelár. „Chcel by som sa poďakovať mojej rodine a priateľke Diane Vlasákovej za trpezlivosť a pomoc pri zhotovení tohto modelu. Taktiež sa chcem poďakovať za poskytnutie historických materiálov Balneologickému múzeu v Piešťanoch,“ uvádza na záver.

Hotel Slovan

 

Model Grand hotela Royal budete môcť v dňoch 6. a 7. júna 2015 v hlavnej expozícii Balneologického múzea v budove Kúpeľnej dvorany.

Zdroj: FB Balneo múzeum

Populárne články