Connect with us

Kultúra

Stiborov deň na hrade Beckov

Published

on

Reklama

Na hrade neďaleko Piešťan bude stáť stredoveký tábor, rinčať rytierske zbrane a rozvoniavať dobová kuchyňa. Návštevníci sa vďaka tomu vrátia do čias, keď Beckovu vládol vojvoda Stibor.

beckov rytieri

Reklama

V nedeľu 11. mája na hrad Beckov zavíta rodinné marionetové Divadlo pod hríbikom s rozprávkou Janko Hraško. Putovné drevené divadielko ukáže formu predstavenia, ako ju predvádzali ľudoví bábkari už pred niekoľkými storočiami a možno ho podobne videl na nádvorí Beckovského hradu i vojvoda Stibor.

Organizátori stredovekého dňa pozývajú všetkých, aby vnikli za múry hradu a cestovali v čase. V sobotu 10. mája sa môžu návštevníci tešiť aj na statické ukážky dobových zbraní a lukostrelby. Prebehnú aj vystúpenia šermiarov a každú hodinu sa uskutoční prehliadka hradu.

Reklama

V dielni uja Hoblinu sa z dreva reže, strúha, píli, klopká, šije, ale aj spieva i smeje. Tak prichádzajú na svet a vlejú sa duše marionetám figliara, zbojníka, rytiera, kráľa aj kuchára,  babičky i mamičky,  princeznej či ženičky, gašparka i detičiek. Predstavenie v v spojení s klasickou rozprávkou takto predvedie divákom a hlavne deťom aj kus starého a skoro zabudnutého kumštu. Predstavenie sa uskutoční o 11.00 h, repríza bude o 15.00 h.

Súčasťou trvalého programu je aj výstava Papierové Kráľovstvo na Beckovskom hrade. Návštevníci hradu vo výstavných priestoroch si môžu pozrieť , čo všetko sa dá vytvoriť z papiera. Vystavených je viac ako 150 modelov.

Text: Tlačová správa

REKLAMA

city2014 - new 800px

Populárne články