Connect with us

Kultúra

Štepkovo Lás-ka-nie 2 si vyslúžilo potlesk v stoji

Published

on

Reklama

Vo štvrtok 20. októbra večer obsadilo dosky Domu umenia Radošinské naivné divadlo. Po úspešnej hre Stanislava Štepku Lás-ka-nie prišli Radošinci s druhou verziou, ktorá je rovnaká a zároveň úplne iná.

IMG_1349

Reklama

Pôvodná inscenácia Lás-ka-nie je tragifraška z roku 1992. Hra pochádza z dielne Stanislava Štepku, režíruje ju Juraj Nvota a hudobnú zložku má na starosti Ján Melkovič. Divadlo odohralo dovedna 222 repríz prvého Lás-ka-nia.

Dej sa odohráva v neznámom byte, v ktorom žije zvláštna rodina. Otec Bystrík Láska má záľubu notoricky na všetko nadávať. Matka Dana Lásková zase nenávidí varenie, pretože kedysi mala iné, umelecké ambície. Dcéra Zuzana má takisto nesplniteľný sen – chce vyhrať súťaž Miss sympatia. Do rodiny Láskovcov nečakane zavíta náboženský aktivista Belo Capanda, ktorý členov rodiny klamlivými rečami utvrdí v ich naivných snoch. Celé čudesné rodinné dianie sleduje a vtipne zo záhrobia komentuje stará mater Alžbeta Lásková.

Reklama

IMG_1317

Hru Lás-ka-nie 2 uvideli prvý krát koncom mája diváci v Bánovciach nad Bebravou. Doposiaľ bolo odohraných asi 40 repríz. Uvedením druhej verzie hry Lás-ka-nie autor vzdal hold nezabudnuteľnej herečke Kataríne Kolníkovej, ktorá navždy opustila divadelné dosky pred desiatimi rokmi. Vďaka nápadu Stanislava Štepku a technickým vymoženostiam si však zahrala aj v druhej verzii. Z prvej inscenácie Lás-ka-nie sa zachoval videozáznam, z ktorého sa herečkine repliky premietali priamo na javisku.

„Hralo sa nám fantasticky, publikum bolo špičkové. Sú to stáli diváci, ktorí nám fandia od prvej chvíle,” povedala herečka Anna Varchalová, ktorá hrala pred dvadsiatimi štyrmi rokmi aj v prvej verzii inscenácie. „Druhá verzia je iná. Sú tam vsunuté spomienky zo života pani Kolníkovej a moderné prvky. Je to taký upgrade. Kto videl jednotku aj dvojku, povie si, že nezostal kameň na kameni,” dodala.

IMG_1427

Dôkazom toho, že svojský humor Radošincov je stále obľúbený, bola plná sála a neutíchajúci smiech ozývajúci sa z každej strany. „Stanislav Štepka má neskutočný pozorovací talent. Vidí očami, akými my ostatní nevidíme. V obyčajných situáciach vidí aj za roh. Vie vylúpnuť zo situácií skutočnú človečinu, vie sa pozrieť dobrým okom na človeka so všetkými chybami a má v sebe veľký kus pokory,” povedala na záver herečka Anna Varchalová.

-vv-

Populárne články