Connect with us

Kultúra

Spojili ich knihy, ale aj argentínske tango

Published

on

Reklama

Stretnutie s Jozefom Heribanom a Luciou Siposovou v piešťanskej knižnici v stredu 26. augusta, kde prišli predstaviť svoje nové diela, nakoniec nebolo iba o knihách, ale i o tanci, ktorý ich spojil, vzťahoch či duši… Hoci podľa J. Heribana aj u ľudí je lepšie byť „iba“ jedným, napríklad spisovateľom, Lucii, zdá sa, mnohostrannosť jej záujmov – spisovateľské, herecké, cestovateľské, moderátorské či spevácke, neprekáža. Naopak, zážitky z naplneného života potom pretavuje do svojich knižiek.

IMG_6745Ako spomenul Jozef Heriban, obaja sú tiež členmi medzinárodného PEN klubu, ktorý združuje autorov z celého sveta a pomáha tým, ktorí sú za svoju tvorbu v niektorých krajinách prenasledovaní.

Reklama

Beseda, na ktorej predstavili knihu S láskou Anča Pagáčová – Lucia ako autorka a Jozef Heriban ako krstný otec a vydavateľ, sa niesla v príjemnej neviazanej atmosfére. Jednou z ďalších tém, ktorým sa venovali, bolo napríklad aj argentínske tango. Pri ňom sa vraj s Luciou aj zoznámili. „Ja celý život tancujem, a môžem vám povedať, že argentínske tango je najťažší tanec, aký poznám. Podľa mňa je aj najintímnejší. Keď sa tí dvaja objímu, končí všetko okolo, začnú spolu dýchať a odletia do vesmíru. To nikde nezažijete,“ vysvetľoval vnímanie argentínskeho tanga Jozef Heriban. Lucia spomenula tiež, že kvôli tangu dokonca po druhý raz navštívila Argentínu, aby sa tento tanec mohla naučiť priamo v kolíske jeho zrodu.

IMG_6737Ďalšou témou boli tiež vzťahy medzi mužmi a ženami či duchovný rozmer súčasnej doby. Práve vzťahom a svetu dnešnej ženy sa venuje aj spomínaná románová prvotina (prvá kniha autorky bola zbierka poviedok). Autorka spomenula, že spoločne s Jozefom ako vydavateľom z nej vyškrtli skoro dvesto strán textu, ale aj vďaka tomu je kniha svižnejšia a vtipnejšia. A nejde v nej len o lásku medzi mužom a ženou, hlavná hrdinka prežíva i ďalšie svoje vzťahové spojenia – s matkou či s rodinou.

Reklama

Knižka voľne nadväzuje na zbierku poviedok Hello. My name is Anča Pagáčová, ktorú napísala Lucia Siposová po svojom pobyte v Amerike. Okrem knihy vymyslela aj scenár a spoluprodukovala film Tigre v meste o dnešnom živote mladých ľudí. Podľa jej vyjadrenia o film hneď prejavili záujem české televízie, no na Slovensku sa aj kvôli komplikovaným prepojeniam vo filmovom priemysle nevysielal.

IMG_6743K napísaniu predstavovaného románu jej však vraj dopomohlo i účinkovanie v televíznom seriáli Divoké kone. „Mala som na čas pravidelný príjem,“ zasmiala sa herečka, ktorá je v súčasnosti na voľnej nohe. Herecký chlebíček, ktorý má zo všetkého, čo robí vlastne najradšej, však podľa nej vôbec nie je jednoduchý: „Musíte absolvovať množstvo konkurzov, čakáte na vyjadrenie producentov, prispôsobujete sa ich požiadavkám, ste v podstate bábkou v rukách iných…“ Aj preto sa podľa vlastných slov, nebráni žiadnej z aktivít, s ktorými má skúsenosti. Jej vydavateľ by ju však najradšej videl ako spisovateľku. „Jej knihy sú veľmi vtipné, ale aj dojímavé. Mojej dcére pri čítaní tiekli slzy,“ vysvetlil.

IMG_6748Po otázkach z fóra nastal čas na venovania a spoločné fotografie. Návštevníci okrem knihy Lucie Siposovej mali možnosť kúpiť aj nové či staršie tituly z pera Jozefa Heribana.

-ad-

 

 

Populárne články