Connect with us

Kultúra

Sochy v parkoch: Nech si diváci myslia, čo chcú

Published

on

Reklama

Dve výstavy sôch v exteriéroch otvorili 24. júna na Kúpeľnom ostrove a v okolí Kultúrno-spoločenského centra Fontána. Umelecké diela budú počas celého leta v bezprostrednom kontakte s návštevníkmi a obyvateľmi Piešťan.

[singlepic id=15356 w=320 h=240 float=right]„Zapichnúť dvere do trávy a vydávať to za umenie, to mi príde také… V garáži máme podobné dvere, tiež by sme ich tu zapichli. Ale tá pečiatka sa mi páči, to je nápad,“ komentoval okoloidúci diela pred KSC Fontána a dodal, že sa ide pozrieť aj na Kúpeľný ostrov. Autor „červených dvier z auta“ nazval svoj objekt Šípka. „To je jedno, či diváci povedia také alebo také… Keby som chcel moc kalkulovať, tak by som povedal, že je to dobre, ak sa niekto pohoršuje. Ale to je taký modernistický komplex. Modernisti mali nutkavú neurózu spraviť veci tak, aby sa na tom ľudia pohoršovali. Potešte sa na tom, predstavte si, že to bolo auto, teraz je to socha a keď vás to obohatí, tak vás to obohatí a keď vám to niečo zoberie, budte radi, že vám to niečo zobralo,“ povedal o svojej soche Róbert Makar.

Reklama

[singlepic id=15354 w=320 h=240 float=left]On a ďalší dvadsiati slovenskí a českí umelci sa prezentujú na 29. ročníku Sochy piešťanských parkov. Väčšina diel je však ukrytá v Galérii Fontána. „Aj minulý rok bolo asi šesť diel vonku a ostatné v galérii. Je to otázka zabezpečenia týchto diel, ktoré majú byť v tomto priestore, medzi ľuďmi v bezpečí,“ vysvetlil vedúci galéria Martin Valo. V minulosti neboli podľa neho sochy poškodené. Napríklad autor Šípky sa poškodenia neobáva: „To môžu ľudia dorobiť, môže prísť nejaký sprejer a dorobiť to dielo, nie je problém,“ povedal Róbert Makar.

[singlepic id=15343 w=320 h=240 float=right]Výstava Socha a objekt prišla na Kúpeľný ostrov druhýkrát. „Je tu omnoho viac zastúpených autorov aj prác. Práce sú monumentálnejšie, než boli minulý rok,“ porovnal tieto dva ročníky organizátor Viktor Hulík. Pripraviť takúto výstavu je podľa neho otázkou peňazí: „Dovoz bol z Bulharska, z Holandska prišiel celý kamión, takže to bolo finančne veľmi náročné. S grantom z ministerstva kultúry bol problém, ale potom sa to vyriešilo k našej spokojnosti. Celý grantový systém by sa mal zjednodušiť.“ Organizátor do začiatku júna nevedel, či peniaze dostane, a či bude musieť výstavu zrušiť. Nakoniec sa podarilo priniesť množstvo diel aj od zahraničných autorov. Najväčšie zastúpenie majú v kúpeľnom parku holandskí umelci.

Reklama

[nggallery id=858]

Text a foto: Martin Palkovič

 

Populárne články