Connect with us

Kultúra

Slovenské kúpele zmapovali Piešťanci na výstavu vo Vile Dr. Lisku

Published

on

Reklama

Priestory vo Vile Dr. Lisku zažili včera 16. februára v podvečer slávnostné otvorenie výstavy “Slovenské kúpele dnes”. Zaujímavá expozícia vznikla vďaka fotografke Balneologického múzea Eve Drobnej,
balneohistorikovi a autorovi projektu Martinovi Kostelníkovi a technickému pracovníkovi múzea Vítovi Pavlíkovi. Dohromady 145 fotografií mapuje momentálne 21 fungujúcich kúpeľov na území Slovenska, medzi ktorými sú napríklad Vyšné Ružbachy, Sliač, Bojnice, ale aj Dudince, či menej známe kúpele Štós. Vernisáže sa zúčastnili v prevažnej väčšine príslušníci staršej generácie, ktorí si vypočuli hru na priečnej flaute v podaní žiačky Základnej umeleckej školy Terézie Lúčnej. Výstava bude verejnosti prístupná do 10. apríla.

IMG_3213_resize

Reklama

„Zamerali sme sa na zaujímavé a reprezentačné budovy jednotlivých kúpeľov. Napríklad v Bardejove to boli hotel Astória alebo hotel Alžbeta, známy Modrý kúpeľ v Turčianskych Tepliciach a podobne sme sa snažili vyberať a koncipovať fotografie aj pri ostatných kúpeľoch. Ich stav je rôzny, niekde je situácia lepšia, niekde je horšia, ale nie je to až také pesimistické, ako sa to niekedy prezentuje. Každá lokalita má síce svoje problémy, ale u väčšiny ako sme sa aj na vlastné oči presvedčili je veľká snaha majiteľov investovať do prevádzky,“ povedal pri otvorení výstavy Martin Kostelník, autor projektu fotografického zmapovania kúpeľov Slovenska.

IMG_3243_resize

Reklama

-lt-

 

Populárne články