Connect with us

Kultúra

Slniečko bude svietiť ešte 5 miliárd rokov

Published

on

Reklama

Detský časopis založený v roku 1927 sa dočkal nového vizuálu. Predstavili ho na druhom ročníku celoslovenskej ilustrátorskej konferencie pod názvom PIKTO 13. Vydávanie tohto obľúbeného časopisu nebolo nikdy jednoduché a aj teraz musí bojovať o svoju existenciu. Nový dizajn mu má pomôcť prežiť.

[singlepic id=48545 w=320 h=240 float=left]Výstavu s názvom Nový východ Slniečka otvorili v knižnici 25. októbra. Zobrazuje súťažné návrhy na nový grafický layout, hlavičku a logo časopisu.

Reklama

Pri tejto príležitosti zaspomínal jeho šéfredaktor Ondrej Sliacky na zrod a pestrú históriu Slniečka: „Tento národný kultúrny fenomén vznikol v roku 1927, jeho krstným otcom bol Štefan Krčméry a neskôr sa k nemu pridal aj Jozef Cíger Hronský. Vedel to, čo vedeli ešte jeho predchodcovia: Národ je taký, aké sú jeho deti.“ Zakladatelia vedeli, že vizuálnu stránku musia zveriť mladej generácii výtvarníkov. Vďaka tomu ilustrovali Slniečko takí významní umelci ako Ľudovít Fulla, Martin Benka alebo Miloš Alexander Bazovský.

„Po februári 1948 nový režim rozhodol, že Slniečko nesmie vychádzať, na pionierov nesmelo svietiť Slniečko,“ pokračoval Ondrej Sliacky. Až o 20 rokov sa ho podarilo obnoviť spisovateľke Márie Ďuríčkovej. Začalo ho vydávať vydavateľstvo Mladé letá a Mária Ďuríčková opäť prizvala na spoluprácu mladú generáciu výtvarníkov – napríklad Albína Brunovského a Miroslava Cipára.

Reklama

Slniečko malo takú popularitu, že ho už nemohli zakázať, ale vyškrtli ho zo zoznamu školských časopisov. Napriek tomu sa našlo 40-tisíc učiteliek, ktoré ho neprestali odoberať a časopis prežil až do súčasnosti. „Ilustračnú stránku sme neskôr zverili do rúk profesora Dušana Kállaya a jeho žiakov. A teraz opäť čaká na generačnú zmenu, aby prosperovalo a nezaniklo. Ako hovoria moji priatelia astronómovia: Slniečko má vychádzať ešte 5 miliárd rokov. Dúfam, že k tomu prispejete,“ povedal ilustrátorom Ondrej Sliacky.

Súčasťou prvého dňa konferencie PIKTO 13 bolo otvorenie výstavy s názvom Sami sebe si a krst knihy Liek pre vĺčika jednej z najvýraznejších osobností slovenskej ilustrátorskej scény, výtvarníčky Daniely Olejníkovej.

Konfrencia pokračuje aj počas soboty 26. októbra. Program nájdete tu.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články