Connect with us

Kultúra

Slnečnica oslavovala dvadsaťpäťku, už je súca na vydaj

Published

on

Reklama

Piešťanský folklórny súbor Slnečnica si tento rok pripomína 25. výročie vzniku. Pri tejto príležitosti mali diváci v piatok 8. a v sobotu 9. apríla možnosť vidieť galaprogram súboru, ktorý sprevádzali muzikanti zo Zlatých huslí pod vedením Martina Sleziaka.

Súbor vznikol v roku 1986 pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch, keď Miroslav Donoval dostal za úlohu rozhýbať činnosť medzi mladými ľuďmi. Keďže mal vzťah k folklóru postupne vznikol krúžok a z neho folklórny súbor Slnečnica, v ktorom sa vystriedalo už 6-7generácií tanečníkov. Slnečnica už dlhé roky spolupracuje s top slovenským súborom Lúčnica, ktorého členovia sa podieľajú na choreografiách Slnečnice. O 25 rokoch súboru hovorí riaditeľ súboru Miroslav Donoval.

Reklama

[youtube width=“518″ height=“318″]http://www.youtube.com/watch?v=ohdVF-PTtLM[/youtube]

So Slnečnicou od roku 2009 spolupracuje orchester Zlaté husle, ktorý je kmeňovou kapelou Umeleckého súboru Lúčnica. O tom ako to všetko vzniklo, ale aj o tom, že pre členov Zlatých huslí je účinkovanie so Slnečnicou relaxom, rozpráva Martin Sleziak.

Reklama

[youtube width=“518″ height=“318″]http://www.youtube.com/watch?v=blqBg6AG-9U&feature=youtube_gdata[/youtube]

Slnečnica poznačuje v dobrom slova zmysle ľudské osudy. Má vek, že ak by bola ženou, už je súca na vydaj. Práve vďaka nej sa niekoľko svadieb naozaj uskutočnilo. Za štvrťstoročie existencie z jej radov vzišlo viacero manželských párov, ktoré sa dali dokopy práve vďaka tancu a folklóru. Jedným z nich sú manželia Martina a Karol Glosoví. Karol síce poľa jeho slov „príliš folklór nemusel“, ale čo by človek nespravil pre ženu, ktorá sa mu páči…

[youtube width=“518″ height=“318″]http://www.youtube.com/watch?v=0w68EMlJbxU[/youtube]

Atmosféru galaprogramu si môžete vychutnať v nasledujúcom videozostrihu a fotogalérii.

[youtube width=“518″ height=“318″]http://www.youtube.com/watch?v=EQk1HZqfdT4[/youtube]

Fotogaléria:

[nggallery id=639]

Autor: ht Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto

REKLAMA


 

Populárne články