Connect with us

Kultúra

Šesťstokrát zväčšené fotografie zdobia Kursalon

Published

on

Reklama

Minulý piatok 14. januára boli symbolicky odhalené vo Veľkej sále Kursalonu štyri historické veľkoformátové fotografie zobrazujúce Piešťany v ich zlatých časoch na prelome 20-tych a 30-tych rokov minulého storočia. Fotografie majú rozmer približne 4,5 x 2 metre a vznikli postupným zväčšovaním pôvodných historických fotografií, ktoré poskytlo Balneologické múzeum. Autorom myšlienky vystaviť v Kursalone takého zväčšeniny a aj jej realizátorom je fotograf Fedor Nemec.

[singlepic id=9210 w=320 h=240 float=left]Keď Fedor Nemec vošiel prvý raz do Veľkej sály a zbadal obrovské biele akustické panely, povedal si, že s tým treba niečo urobiť, že by tam malo niečo visieť. Keďže sála je jedným z mála miest v Piešťanoch, ktoré si zachovalo pôvodnú podobu z čias svojho vzniku z konca 19. storočia, padla voľba na historické fotografie. Prvá fotografia zachytáva maliara Alfonsa Muchu počas jedného z jeho piešťanských pobytov. Na fotografii zo začiatku 30. rokov 20. storočia sú tiež Ľudovít Winter a Marie Muchová. Ďalšia z fotografií je z konca 20. rokov 20. storočia a zobrazuje atmosféru podujatia v letnom amfiteátri zvanom Aréna, kde sa okrem [singlepic id=9217 w=320 h=240 float=right]kultúrnych podujatí konali aj športové zápolenia. Tretia z fotografií je z rovnakého obdobia a zachytáva kúpeľných hostí na terase Grand hotela Royal, dnes známeho ako Slovan. Na poslednej fotografii je pani Tüköry, ktorá hľadá pomocou prútika prameň na Kúpeľnom ostrove. Je na nej aj Imrich Winter, ktorý bol vtedy riaditeľom kúpeľov a je zakladateľom Balneologického múzea. Táto fotografia je datovaná na začiatok 20. storočia.

Reklama

Fotografie sú doplnené o rám vytvorený z fragmentov výzdoby Veľkej sály a sú vytlačené na plátne. Pôvodné historické fotografie boli zväčšené viac ako šesťstokrát, aby mohli byť vytlačené v potrebnej veľkosti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PBWDgHAFg70[/youtube]

Reklama

Autor: ht Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

[nggallery id=417]

Populárne články