Connect with us

Kultúra

Rozprávkový podvečer Jána Uličianskeho – Daniel Hevier ako čert

Published

on

Reklama

V pondelok 6. decembra sa konala v Piešťanskom informačnom centre prezentácia knihy Sedem rozprávkových hier scenáristu, rozprávkara a režiséra Jána Uličianskeho. Na odomknutie knihy si pozval sedem hostí. Medzi mini aj spisovateľa Daniela Heviera, ktorý včera oslavoval 55. narodeniny a v rámci scenára podujatia sa nechal obliecť do masky čerta. Ján Uličiansky oslávil rovnaké jubileum ako Daniel Hevier pred niečo vyše mesiacom.

[singlepic id=7846 w=320 h=240 float=left]Knižku slávnostne uviedli do života spisovateľ Daniel Hevier, ktorý je tiež autorom predslovu knihy, scenárista Jozef Lenhart, literárna kritička a redaktorka časopisu Slniečko Ľubica Kepštová, architekt Pavol Gregor, riaditeľka Hotela Sandor Pavillon Daniela Miháliková, riaditeľka piešťanskej mestskej knižnice Margita Galová a herečka Lucia Rósza Hurajová. Každá rozprávka mala svoju „sudičku“, ktorá veľkým kľúčom odomkla jej príbeh. A keďže bol Mikuláš, zámok odomykali priatelia a známi autora v prevleku čerta, Mikuláša i anjela.

Reklama

[singlepic id=7864 w=320 h=240 float=right]Ján Uličiansky je pravidelným návštevníkom Piešťan a neťahajú ho sem už iba pracovné povinnosti, ale aj priateľstvá. Dokonca dej svojej rozprávky s názvom Veveričky umiestnil do piešťanských kúpeľov. Vystupuje v nej chlapec Vincko na invalidnom vozíku a veverička Veronka, ktorá sa psychicky zrútila potom, ako jej spod chvostíka odpílili strom, na ktorom žila. Počas pobytu v „orieškových kúpeľoch“ sa Vincko a Veronka skamarátia a ich priateľstvo a spoločne prežívané chvíľky im pomáhajú zotavovať sa.

Kniha Sedem rozprávkových hier je zostavená z divadelných hier pre deti z pera Jána Uličianskeho. Kocúr na kolieskových korčuliach, Veveričky, Štyria škriatkovia a víla, Tik Tak, Čarovná chvíľa, Peter Kľúčik a Ostrov objavov nájdete v publikácii, ktorú vydal Divadelný ústav Bratislava a Vysoká škola muzických umení v Bratislave, kde Ján Uličiansky v súčasnosti pôsobí ako pedagóg.

Reklama

Autor: pa   Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

[nggallery id=337]

Populárne články