Connect with us

Kultúra

Rómsky temperament v spojení s orchestrom sľubuje nevšedný zážitok

Published

on

Reklama

Dom umenia zažije v piatok 11. novembra o 19:00 unikátny koncert Le Orchestroha, v ktorom odznejú tradičné skladby rómskeho folklóru v orchestrálnej podobe. O výnimočné spracovanie sa postaral Štátny komorný orchester Žilina v spolupráci so známou kapelou Sendreiovci a rómskym detským zborom Čercheňora, na pódiu spolu vystúpi až 60 muzikantov. Projekt v sebe spája živelnosť s nekompromisnosťou i dôslednosťou vážnej hudby a prvýkrát sa predstavil v lete 2015 na slovenskom hudobnom festivale Pohoda. Vstup na koncert je voľný, podujatie je realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky. 

IMG_2320_resize

Reklama

SENDREIOVCI sú skupina, ktorá vznikla v roku 1997 a odvtedy účinkovala na množstve festivalov a koncertov na Slovensku aj v zahraničí. Hudobníci okolo Vlada Sendreia sa snažia zachovať pôvodnú Rómsku pieseň pre nasledujúce generácie, šíriť a propagovať rómsky folklór aj medzi majoritnú spoločnosť. Skupina je aj doprovodnou kapelou známeho Rómskeho tanečného súboru Romani Luluďi z Kokavy nad Rimavicou. Kokavčania sa aktívne zapájajú do práce kultúrno – výchovného občianskeho združenia Láčho Drom a z ich dielne už vyšlo množstvo projektov na zachovanie Rómskej kultúrnej tradície. K významným počinom kapely patria vstúpenia v Carnegie hall a spolupráca na hudbe k holywoodskemu filmu Sherlock Holmes. Sendreiovci zloženie: kontrabas, husle, klarinet, harmonika, cimbál a dva vokály (mužský a ženský).

SLAVOMÍR SOLOVIC je dirigent, hudobný skladateľ, producent, režisér a aranžér. Ako producent spolupracoval s mnohými slovenskými a českými hudobníkmi (Richard Müller, Kryštof, Zdenka Predná, Iva Fruhlingová atď.). Pravidelne spolupracuje so slovenskými i českými divadelnými scénami ako napríklad Slovenské národné divadlo, Astorka, Hadivadlo Brno, Národné divadlo Brno, Divadlo A. Bagara v Nitre, divadlo Aréna, Štúdio L+S, Slovenské komorné divadlo atď. Je autorom hudby k filmom Ondreja Rudavského, k seriálom Mesto tieňov, Ako som prežil, Kriminálka Anděl, k filmom Bratislava Film, Ticho, Pôvod sveta atď. Podieľal sa na hudobnej réžii slovenskej verzie filmov z dielne Disney a Pixar. Od roku 2000 vytvoril v tandeme Solovic-Klimáček päť opier – Cirostratus (Opera v boeingu); Hippocampus (2004; finalista projektu Genesis Opera Project nadácie Genesis v Londýne; suita z tejto opery bola tiež uvedená na Biennale Musica di Venezia v Benátkach a libreto z opery bolo uvádzané ako divadelná hra v divadle GUnaGU), Aaron Black, Alica.

Reklama

ČERCHEŇORA je alternatívny program vzdelávania pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Iniciovaný Asociáciou pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), vznikol v roku 2005 pod názvom Fond na vzdelávanie mladých rómskych umelcov (YRAEF) s cieľom zabezpečenia pravidelného hudobného vzdelávania deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vzhľadom k pozitívnym výsledkom bolo zámerom pokračovať v jeho realizácii. Jeho praktickým dôkazom úspešnosti a udržateľnosti je kontinuálna systematická práca s deťmi a vznik rovnomenného detského vokálneho zboru. Okrem pravidelnej systematickej výučby deti absolvovali workshop v spolupráci s Univerzitou vo Wisconsine, nahrali a vydali CD Čercheňora, vystúpili na desiatkach podujatí a festivalov v sprievode rómskych aj nerómskych umelcov a hudobníkov (Ida Kelarová, Dan Bárta, Sendreiovci, Anton Popovič, Ján Kuric, Peter Lipa a iní). Počas ostatných rokov absolvovalo vzdelávanie viac ako 300 detí, 37 detí pokračovalo v štúdiu na stredných školách. V súčasnosti navštevuje odbornú prípravu 62 detí. Desiatky detí pokračujú na stredných školách a sú príkladom pre ostatných rómskych žiakov a ich úsilie sa stretáva s pozitívnym ohlasom u širokej verejnosti.

ŠTÁTNY KOMORNÝ ORCHESTER ŽILINA v zahraničí používa oficiálny názov Slovak Sinfonietta) vznikol roku 1974 ako jediný orchester “mozartovského typu” na Slovensku. Odvtedy si získal významné postavenie nielen na Slovensku a v Čechách, ale v krátkom čase sa mu podarilo dosiahnuť vynikajúce renomé aj v zahraničí. Roku 1977 získal orchester medzinárodné uznanie, keď sa stal festivalovým orchestrom Salzburger Festspiele. Zakrátko dostal pozvanie na Pražskú jar a potom nasledovali úspešné koncerty na mnohých festivaloch v celej Európe. Orchester uskutočnil už takmer 3000 koncertov takmer vo všetkých štátoch Európy, v Tunise, Turecku, Arménsku, Číne, štyrikrát v Japonsku, dvakrát v USA, dvakrát v Kanade, Južnej Kórei a ako prvý slovenský orchester na juhoamerickom kontinente v Brazílii. V rokoch 2011 až 2016 ŠKO uskutočnil niekoľko koncertných turné s vokálnou skupinou Il Divo vo veľkých európskych metropolách – Bratislave, Prahe, Berlíne, Hamburgu, Frankfurte, Lipsku, Mníchove, Viedni, Salzburgu, Zürichu, Ženeve, Barcelone, Madride, Lisabone, Lodži, Gdansku, Budapešti, Záhrebe, Ľubľane, Belehrade, Amsterdame, Helsinkách, Malmő, Bruseli a i., kde si ich spolu vypočulo takmer 450 tisíc poslucháčov.

Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) je mimovládna organizácia, ktorá už od roku 1999 uskutočňuje projekty orientované na podporu medzinárodnej kultúrnej výmeny, upevňovanie a zlepšovanie komunikácie, medziľudských vzťahov, sociálnu oblasť a vzdelávanie.

Projekty ACEC uskutočňujeme v mnohých mestách po celom svete – v New Yorku, vo Washingtone, D.C., v Betleheme, Berlíne, vo Varšave, v Bruseli, Paríži, Belehrade, vo Viedni, v Constanzi, Ulmerfelde, Tournai, Prahe, Brne, Sarajeve, Minsku, vo Vitebsku a, samozrejme, aj v Bratislave, Košiciach a ďalších mestách na Slovensku.

Viaceré z projektov, ako napr. Mesiac slovenskej kultúry v New Yorku, Sme na jednej lodi, Vitaj porozumenie, Urobme TO!, Nezakrývajme si oči, Slovenská sezóna vo Varšave, Biely pozdrav pre Bielorusko, Slovensko – Európa v malom, V4 mojimi očami, Zdravé komunity a Roma Spirit, zarezonovali na Slovensku aj v krajinách realizácie svoju myšlienkou, rozsahom a kvalitou.

-lt/Zdroj: Dom umenia-

 

Populárne články