Connect with us

Kultúra

Puntovi sa najviac páčil hymnus na Kocúra

Published

on

Reklama

„To je pán Koloman, s náručím dokorán, s dušou jak tobogán…,“ takto a podobne zneli slová úvodného chválospevu na hlavného hosťa Literárnych jednohubiek Petra Remiša s názvom Punto a Kocúr, ktoré mohli ochutnať návštevníci Art Jazz Gallery v Kursalone v stredu 20. októbra. Puntovi sa hymnus, ktorý napísal Daniel Hevier, tak zapáčil, že si ho vyžiadal ešte raz – na záver.

[singlepic id=6155 w=320 h=240 float=left]Medzitým však odznelo niekoľko ďalších piesní, ktoré hosť večera – spisovateľ a kozmopolita Koloman Kocúr alias Vít Tĺk, či Kleo Vták alebo Vavrinec Krabica nazval tiež dadaistickými, respektíve „o ničom.“ Spolu s Puntom prebrali okrem pesničiek, pseudonymov aj Kocúrovu bohatú profesijnú dráhu, na ktorej vystriedal viac ako trinásť povolaní. Pozícia manažéra v sieti Oriflame ho zaviala do Maďarska, ale tiež do exotickej Indie. Návštevníci sa tak dozvedeli napríklad, ako na firemnom večierku v Dilí tancoval brušné tance, či prečo nemohol zohnať živého kocúra. „V Indii nenájdete mačky,“ tvrdil Koloman. Spomenul tiež, že na predaji kozmetických výrobkov dobre vidno kultúrne rozdiely: „Kým indické ženy najviac kupovali krémy na bielenie pleti, Európanky zasa samoopaľovacie prípravky.“

Reklama

[singlepic id=6161 w=320 h=240 float=right]Autorsky sa presadil Koloman Kocúr – občianskym menom Ľubo Dojčan, poviedkou Fatálna blamage, ktorú napísal pod pseudonymom Gérard Kolomáge. Hlavnými postavami boli muzikanti zo skupiny Nelám, Joge Rage a George Balage, Napísal aj dva romány – Muž dlhým, Apáka a Mamáka. Jeho diela sa vyznačujú jazykovými lahôdkami – dialógmi v nárečí a v slovenčine s cudzím prízvukom, ale práve preto sa, ako tvrdí Kocúr, nečítajú ľahko. Zato sa dobre počúvajú, o čom presvedčil publikom pri dramatizácii úryvku z pripravovanej knihy. Jeho Bulhara Petara, ktorý prišiel do Česko-Slovensko-Maďarska rozbehnúť multilevel marketing, pričom mu odtiahli škodovku a on si to so všetkými vybavil ručne stručne, odmenili poslucháči potleskom i výbuchmi smiechu.

[singlepic id=6168 w=320 h=240 float=left]Koloman Kocúr si sebou priviedol aj dvoch hudobníkov – Martina Huttu, ktorého hlas speváka Bel canto zaujímavo kontrastoval s jednoduchými textami a džezového hudobníka Valéra Miku. Mladého džezmena uchvátilo koncertné krídlo v Kursalone, a tak je možné, že sa do Art Jazz Gallery ešte vráti. Určite sa však do týchto priestorov vrátia podobné pohodové literárne večery, preto sledujte pozvánky na www.pnky.sk a www.kursalon.sk.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zRqa2wTIxY8[/youtube]

Autor: AD  Foto: Tomáš Hudcovič – hug(o)photo agency

[nggallery id=233]

Populárne články