Connect with us

Kultúra

Prírodné kino je otvorené

Published

on

Reklama

Takmer 170 dobrovoľníkov, 1 920 odpracovaných hodín, sponzorská pomoc miestnych firiem v hodnote 15-tisíc eur a investícia zo strany mesta prevyšujúca 145-tisíc eur. Prírodné kino je po 23 rokoch opäť otvorené.

„Začalo to rebríkom, ktorý k oplotenému areálu v mestskom parku postavila Lívia Gažová, aby okoloidúci mohli nakuknúť ako to za plotom vyzerá,“ spomína Michal Fiala, ktorý v januári 2015 zorganizoval prvú brigádu. Možno iba zo zvedavosti prišli desiatky ľudí a začala práca, ktorá okrem zanietenosti vyžadovala aj obrovskú trpezlivosť.

Reklama

Podarilo sa zapojiť aktivačných pracovníkov, pomáhali aj ľudia vo výkone trestu. Areál bolo potrebné vyčistiť od náletových drevín, koreňov, odpadkov. Nasledovalo odstraňovanie hnilých lavičiek a starého dreva z pódia. Potom bolo potrebné s malým bagrom povyberať zo zeme polámané betónové nosníky pôvodných lavičiek. Na výrobu náhradných museli najprv pripraviť špeciálnu formu. Služby mesta Piešťany prispeli vyrovnávaním terénu, odvozom lístia a orezom drevín.

Nasledovala obnova konštrukcie plátna, ku ktorému bol potrebný aj statický posudok. Mesto potom investovalo do pódia, premietacej techniky, nechalo vybudovať chodníky, osvetlenie, oplotenie, elektrické rozvody. Kúpilo sanitárny kontajner, v ktorom sú toalety.

Reklama

Vo štvrtok 20. augusta zažilo Prírodné kino svoju druhú premiéru. Premietať sa bude aj v najbližších dňoch, na koniec augusta pripravilo Mestské kultúrne stredisko Piešťany koncert kapely Hrana. To všetko vďaka tomu, že Piešťanci spojili sily.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články