Connect with us

Kultúra

Na Pohode 2017 zahrajú aj Boys Noize, Benjamin Clementine a Future Islands

Published

on

Reklama

Festival Pohoda 2017 zaplní i tento rok Letisko Trenčín tisíckami priaznivcov najrôznejších hudobných žánrov, kultúry, diskusií a rozmanitého programu. I keď najväčšie letné podujatie na Slovensku vypukne až o 148 dní, konkrétne 6. až 8. júla, známych je už niekoľko hudobných lahôdok, ktoré sa predstavia na pódiách. K už zverejneným menám umelcov, medzi ktorými nechýbajú alt-J, Ylvis, Birdy, Jake Bugg, Charlie Winston, Dillon, Beak>, Shobaleader One, TOMM¥ €A$H, či Ho99o9, najnovšie pribudli elektronický umelec Boys Noize, Future Islands nadväzujú na žánre country a folk i pôvodne pouličný anglický muzikant bez domova Benjamin Clementine. Tešiť sa na nich môžete na Pohode 2017.

Boys Noize Liveboys-noize-live.1486461508Podľa Rolling Stone je jedným z desiatich DJov, ktorí vládnu svetu. Beatport ho označil ako najlepšieho elektronického umelca tri roky v rade. Remixoval skladby od Daft Punk, Depeche Mode, Davida Lyncha and Nine Inch Nails a spolupracoval s umelcami ako Snoop Dogg, The Black Eyed Peas, Jean-Michel Jarre, Santigold a Mark Ronson. Jeho sety roztancovali najväčšie kluby a festivaly ako Coachella, Lollapalooza, Fuji Rock či berlínsky Berghain. DJ a producent Boys Noize zahrá techno a acid house začiatkom júla v SLSP Space Aréne.

Reklama

Boys Noize si získal rešpekt na scéne vďaka svojmu jedinečnému a nekompromisnému zvuku a nekonvenčnému prístupu. Známe sú aj jeho ďalšie bočné projekty s ľuďmi ako Chilly Gonzales (Octave Minds), Erol Alkan a Mr. Oizo (Handbraekes) či Skrillex (Dig Blood). Jeho skladby remixovali aj The Chemical Brothers (XTC) a Justice (Ich R U). Sám Ridha tvrdí, že napriek veľkému záujmu o jeho remixy najväčšiu radosť mu prináša hranie naživo. Podľa Guardianu vás tento electro-techno-funk majster prinúti vybuchnúť radosťou, premení vás na tancujúcich robotov a jeho tvorbu prirovnali k Justice, Vitalic, Soulwax a Daft Punk. Podľa nášho kolegu Matweho je jeho tvorba „čistá elektrometanica“ v najlepšom zmysle slova. Už začiatkom júla sa môžete na neho jeho set „metať“ aj na Pohode 2017.

Reklama

Future Islandsfuture-islands.1486459997V tejto dekáde si cestu k poslucháčom čoraz viac razia kapely, ktoré hrajú, donedávna, menšinové žánre ako folk a country či kapely nostalgicky sa vracajúce k „prekonaným“ zvukom rokov osemdesiatych. Jedným z najúspešnejších predstaviteľov z tej druhej skupiny je baltimoreská kapela Future Islands. Mimoriadne aktívna koncertná skupina si získavala verných fanúšikov najmä počas výborných živých vystúpení. Spevák Samuel Herring, klávesák Gerrit Welmers, basgitarista William Cashion a bubeník Michael Lowry odohrali tisíci koncert ešte pred desiatym výročím založenia kapely. Podľa Pitchforku sa Herring zakráda po pódiu ako James Brown a Bruce Springsteen, bijúc sa pritom do hrude — jednoducho neprestane, kým sa osobne nedotkne a nezíska si každého jedného človeka v hľadisku. Future Islands, rovnako ako ich frontman, ponúkajú hudbu bez zábran, uletenú, plnú silných emócií a sentimentu, no bez zbytočných klišé.

Keď novinári Pitchforku, Consequence of Sound a 500 hudobných kritikov v ankete Pazz & Jop vyberali najlepšiu skladbu roku 2014, zhodli sa na pesničke Seasons (Waiting on You). Na skladbe kvitujú, s akou naliehavosťou poukazuje na dôležitosť väzieb medzi ľuďmi. Synth-popových miláčikov hudobných kritikov preslávilo virálne video z ich vystúpenia v Late Show with David Letterman. Tima Jonza z Guardianu prinútilo uvedomiť si, aké výnimočné je nájsť speváka, ktorý na pódiu vytvára totálne unikátnu osobnosť. Živé vystúpenia Future Islands učia milovať zvuky 80-tych rokov aj odporcov syntetizátorov. V apríli vydajú piaty album The Far Field. V tomto roku budú Future Islands jedným z ťahákov festivalu Coachella… ako aj Pohody 2017.

Benjamin Clementinebenjamin-clementine.1486460170Nebýva zvykom, aby si pouličný anglický muzikant bez domova z parížskeho metra podmanil francúzske festivaly. Nebýva zvykom, že debut neznámeho umelca získa 8 bodov z desiatich od novín ako The Observer či The New York Times. Nebýva zvykom, aby začínajúci umelec získal Mercury Prize a nechal za sebou mená ako Florence + the Machine, Aphex Twin či Jamie XX. Býva však dobrým zvykom, že víťazi Mercury Prize hrajú na Pohode. Je nám preto cťou oznámiť, že na trenčianskom letisku zahrá Benjamin Clementine.
-lt/Zdroj a foto: Pohoda Festival 2017-

Populárne články