Connect with us

Kultúra

Pohoda bude spomínať na Nežnú revolúciu

Published

on

Reklama

Dramaturgia jesennej Pohody pripravila okrem silného hudobného programu aj veľmi zaujímavý filmový. Na trenčianskom výstavisku Expo Center premietnu 25. a 26. novembra zopár známych hraných filmov (Pouta, Občiansky preukaz, Good Bye, Lenin!) a niekoľko raritných dokumentov, ku ktorým sa inak divák len tak ľahko nedostane.

[singlepic id=19352 w=320 h=240 float=right]Pohoda Indoor Camping Festival je tak trochu pokračovaním Koncertu pre všímavých, ktorý si pravidelne pripomínal Nežnú revolúciu. Filmy premietané na jesennej Pohode budú tiež spomienkou na túto prelomovú udalosť.

Reklama

V premiére uvedú prvý diel európskeho televízneho projektu Zbohom súdruhovia. Mnohonárodný koprodukčný projekt hovorí o tom, ako proti komunizmu bojovali obyčajní ľudia bývalého východného bloku v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia.

[singlepic id=21358 w=320 h=240 float=left]Ďalšie štyri dokumenty sú naopak staršieho dáta, no stále majú čo povedať. Nielen hudobní fajnšmekri sa potešia snímke Čertovo Kolo, 16. 10. 1988, ŠH Pasienky, od režiséra Štefana Semjana a kameramana Martina Štrbu. Čertovo kolo bol jednodňový hudobný festival, ktorý sa uskutočnil v rokoch 1987 a 1988 v Bratislave. Hrali na ňom alternatívne kapely a bol akousi revoltou proti vtedajšiemu režimu a poplatnej hudobnej scéne. Film dokumentuje druhý ročník so skladbami kapiel ako Garáž, Laura a její tygři, Bez ladu a skladu či Půlnoc, dokončený bol už v roku 1989, no potom sa stratil. Našiel sa až po dvadsiatich rokoch, keď ho objavili pri preberaní posledných materiálov z niekdajšieho Štúdia Koliba.

Reklama

Dokument Letová správa 89-90 režiséra Ilju Ruppeldta je zase výnimočný v tom, že začal vznikať už v roku 1989 pred novembrovou revolúciou a dokončený bol až po nej. Na dokumente pracoval aj Fedor Gál, Eugen Gindl a Dežo Ursíny.

Snímka Sonda 1/1990 – Vlak nežnej revolúcie popisuje cestu vlakom bratislavských študentov a hercov, ktorí sa 6. decembra 1989 rozhodli prebudiť Slovensko.

Posledný z dokumentárnych filmov, snímka Všetci spolu… (po slovensky) sa už triezvo zamýšľa nad problémami a rozpormi v spoločnosti po tom, čo bol porazený spoločný nepriateľ – komunizmus. Glosy nahovoril Jaro Filip a film získal Zlatý klinec na 29. festivale československého filmu v roku 1991.

Premiéru zažije aj nový dokument Zuzany Piussi Muži revolúcie. „Je to moja fascinácia pamäťou,“ hovorí o vzniku filmu jeho autorka. „To, ako dnes žijeme, rozloženie moci a bohatstva, stav politiky, kultúry a morálky, to všetko súvisí s tým, čo sa udialo v prvých mesiacoch po Nežnej revolúcii. Lenže každý z revolucionárov vidí v chaose udalostí celkom iný príbeh. Všetci zažili jedno a každý si pamätá niečo iné. Divákovi ponúkam pátranie v pamätiach, ktoré ma tak nadchlo.“ Zuzana bude mať v programe ešte jednu snímku – Nemoc tretej mocio čiernych dierach našej justície.

Udalosťou pre milovníkov festivalu bude premiéra dvoch dokumentov o letnom festivale Bažant Pohoda. Režisér Marcela Nevína v týchto dňoch dokončuje film o ročníku 2011, pred ktorým bude takisto po prvý raz prezentovaný krátky dokument o Bažant Pohode 2010. Obidva filmy budú v Trenčíne premietané až dvakrát – počas piatkového aj sobotňajšieho programu.

Text: mp/tlačová správa

Populárne články