Connect with us

Kultúra

Počas Noci múzeí predvedú výcvik delostrelectva

Published

on

Reklama

Ukážky bojového a chemického poplachu, ošetrovanie techniky v poľných podmienkach, výcvik obsluhy húfnice, mínometu a raketometu. To všetko zažijú návštevníci Vojenského historického múzea v sobotu 19. mája počas Noci múzeí.

[singlepic id=29300 w=320 h=240 float=left]V popoludňajších a nočných hodinách sa im predstavia členovia občianskeho združenia Delvo ČSLA. „Sme záložníci, ktorí si pred mnohými rokmi splnili bez zbytočných rečí vtedajšiu občiansku povinnosť a napriek všetkým problémom so zaťatými zubami úspešne absolvovali vojenskú základnú službu v Československej ľudovej armáde. Teraz s odstupom času nostalgicky spomíname aj s úsmevom na to, čo sme všetko zažili a prežili na vojenčine v čase, keď sme boli mladí, pekní, silní, štíhli a bezstarostní,“ píšu o sebe členovia združenia na webe csla.sk.

Reklama

Na podujatie Noc múzeí si pripravili špeciálny program, v ktorom predvedú praktické ukážky z dobového poľného výcviku delostrelcov Československej ľudovej armády na muzeálnych exponátoch zapožičaných zo zbierok VHM. Návštevníci uvidia obsluhu 122 mm húfnice vz. 38/74, 82 mm mínometu vz. 52, 130 mm reketometu vz. 51/PRAGA V3S, 82 mm BzK vz. 59/A, 120 mm mínometu vz. 82 PRAM a mnohých ďalších.

Súčasťou ukážok bude aj činnosť delostrelcov pri nácviku bojového a chemického poplachu, výcvik spojárov, zdravotníkov, ošetrovanie bojovej techniky v poľných podmienkach, nácvik činnosti s ručnými zbraňami na palebnej čiare a podobne.

Reklama

Členovia občianskeho združenia Delvo ČSLA chcú čo najvernejšie ukázať verejnosti ako to v Československej ľudovej armáde fungovalo, či už v kasárňach alebo na poľných cvičeniach.

[nggallery id=1640]

Text a foto: ts

REKLAMA

Populárne články