Connect with us

Kultúra

PNky Cinema dnes predstaví to najlepšie z Fest Anča

Published

on

Reklama

Začiatok premietania série krátkych filmov je už tradične o 20.00 h v starom amfiteátri v mestskom parku.Všetci ste srdečne vítaní.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=uM1ceiJsrxI[/youtube]

Reklama

V lete sa Žilina opäť vyfarbila: 28. júna – 1. júla 2012 sa tam piaty raz konal Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča. Už tradične sa hlavné dianie sústredilo v Stanici Žilina-Záriečie, kde sa okrem nádielky animákov mohli návštevníci zapojiť aj do ich výroby na niektorom z workshopov.

Hlavnú cenu Anča Award udelili porotcovia poľskému animovanému filmu Marty Pajek Snová šnúra (Snępowina). Spomedzi 38 krátkych filmov sa rozhodli čestným uznaním oceniť aj filmy Ach, Willy (Oh Willy) v réžii Emmy De Swaef a Marca Jamesa Roelsa z Belgicka a Veľký dom (Suur maja) režiséra Kristjana Holma z Estónska.

Reklama

Po prvýkrát v histórii festivalu udelila porota špeciálnu cenu Anča Student Award filmu O rôznych druhoch papiera (De riz ou d’Armenie) režisérskeho tímu Samy Barras, Romain Blondelle, Hélène Marchal a Céline Seillé z Francúzska. Aj v tomto prípade udelila čestné uznanie, a síce filmu BAKA!!Immanuela Wagnera zo Švajčiarska.

Z 34 animovaných videoklipov udelila porota cenu Anča Music Video Award videoklipu Kôpka (Mound) režisérky Allison Schulnik z USA.

Text: Peter Konečný/red

Populárne články