Connect with us

Kultúra

Piško porozpráva o novej knihe Koniec Kankánu

Published

on

Reklama

Humorista Rasťo Piško, ktorého poznáme najmä z relácií, venovaných politickej satire, porozpráva o svojej novej knihe Koniec Kankánu. Na prezentáciu jeho tretieho románu pozýva Mestská knižnica Mesta Piešťany v stredu o 18,00 h v Piešťanskom informačnom centre.

PiskoPodľa oficiálnej tlačovej správy vydavateľstva ide o smutno smiešny spoločenský román,ktorý zachytáva pestré panoptikum postáv spoločenského a politického života z obdobia mečarizmu na Slovensku. Napriek tomu, že príbeh samotný je fiktívny, mnohé z  reálnych postáv vtedajších čias  by sa v ňom pokojne mohli nájsť. Ako hovorí autor knihy – humorista, scenárista a dramatik Rastislav Piško: „Dej a  postavy sú vymyslené, akákoľvek podobnosť so skutočnými  udalosťami je čisto zámerná.“

Reklama
Koniec kankánu zastihol hrdinov tohto príbehu na Slovensku roku 1998. Kabaret dejín im vymedzil priestor a nasadil masky, pod ktorými sa skrývajú živí ľudia. Majú svoje sny, túžby, lásky, dokonca aj morálne zásady, ktoré sa pokúšajú naplniť. Pravidlá novej spoločnosti sú však nemilosrdné. Vyžadujú zásadné kompromisy, rozbíjajú vzťahy, korumpujú a krivia charaktery. Nastáva boj o holú existenciu – i ten vnútorný o vlastnú integritu.

REKLAMA

kia akcia

Reklama
Koniec kankánu je voľným pokračovaním románov Hačava a Bohémska kolonáda, v ktorých sa autor snaží zachytiť osudy ľudí vo víre meniacej sa spoločnosti. Vystavuje ich absurdným, groteskným, často krutým skúškam, a pritom zdôrazňuje všeobecne platnú životnú skúsenosť: Doba sa mení, človek zostáva nemenný.

Rastislav Piško je autorom, spoluautorom a hereckým protagonistom mnohých rozhlasových a televíznych humoristicko-satirických relácií. Venuje sa aj dramatickej a scenáristickej tvorbe. Debutoval románom Hačava (Ikar 2010), za ktorý získal na 30. ročníku stredoeurópskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v kategórii literárne diela Zlatého gunára. S priaznivým ohlasom čitateľov a kritiky sa stretlo aj jeho druhé dielo – román Bohémska kolonáda (Ikar 2011). Je členom SC PEN klubu.

Zdroj: Tlačová správa IKAR

Populárne články