Connect with us

Kultúra

Piešťany plné sôch

Published

on

Reklama

Posledný júnový víkend sa v Piešťanoch niesol v znamení sochárskeho umenia. V piatok popoludní sa na Kúpeľnom ostrove konala vernisáž medzinárodnej výstavy Socha a objekt, ktorá tento rok oslavuje 15. výročie svojej existencie a v sobotu v Mestskom parku otvorili výstavu Socha piešťanských parkov.

[singlepic id=1821 w=320 h=240 float=left]Okrem galérií a exteriérových lokalít v Bratislave je výstava Socha a objekt prvýkrát situovaná aj do Piešťan. „Piešťany sú známe dlhoronou tradíciou v poriadaní exteriérových sochárskych výstav. Keďže každé podujatie je potrebné inovovať a rozvíjať, rozhodli sme sa umiestniť časť výstavy Socha a objekt práve do vášho mesta. Vďaka spolupráci s generálnym riaditeľom Slovenských liečebných kúpeľov a primátorom mesta sme sa dohodli na tom, že umiestnime veľkú časť vonkajších plastík priamo na Kúpeľný ostrov,“ povedal hlavný organizátor podujatia Viktor Hulík.

Reklama

[singlepic id=1823 w=320 h=240 float=left]Jedným z autorov, ktorí prezentujú svoje diela na Kúpeľnom ostrove je aj sochár Andrej Rudavský. Vystavoval už v Piešťanoch niekoľko ráz vrámci Sochy piešťanských parkov. Teraz prezentuje dve diela na výstave Socha a objekt. „Sochu s názvom Krajina, ktorú tu mám dnes, som vytvoril v 80-tych rokoch a potom bola inštalovaná v Národnej galérii. Pre Piešťany som ju trochu inovoval istými expanzívnymi prvkami. Druhé dielo sú asambláže s bronzovými a epoxidovými fragmentami,“ objasnil pozadie vzniku diel majster sochár.

Vernisáž výstavy Socha piešťanských parkov sa konala v prostredí mestského parku, konkrétne pred Kultúrno spoločenským centrom Fontána. Exteriérová časť je poňatá hlavne ako lákadlo pre návštevníkov, aby zašli aj do galérie, kde je nainštalovaná podstatná časť výstavy. „Sochy boli v Piešťanoch po prvý krát vystavované [singlepic id=1835 w=320 h=240 float=right]v mestskom parku v roku 1964. Od roku 1967 sa toto podujatie organizuje pravidelne s výnimkou niektorých rokov a jednej dlhšej 12-ročnej prestávky. Som veľmi rád, že v roku 2008, 2009 a aj tento rok sme ako Mestské kultúrne stredisko získali grant Ministerstva kultúry, a tak zachovávame tradíciu a aj meno Sochy piešťanských parkov,“ povedal na margo histórie výstavy vedúci galérie KSC Fontána, Martin Valo. V rámci výstavy Socha piešťanských parkov sa tento rok v priestoroch mestského parku i v interiéri KSC Fontána prezentuje viac ako 20 prevažne mladých autorov autorov so 150-mi dielami, čo je dobrým signálom, že mladí sochári majú stále väčší záujem zúčastniť sa na tejto výstave.

Reklama

Obaja organizátori výstav Martin Valo i Viktor Hulík sa zhodli v jednom: „Keďže Piešťany sú mestom s veľkým mestským i kúpeľným parkom, toto prostredie je bezkonkurenčnou kulisou k jednotlivým umeleckým dielam a ich pôsobenie je výnimočné i symbiózne zároveň.“

Autor: Petra Adamcová                Foto: hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

[nggallery id=41]

Populárne články