Connect with us

Aktuality

Piešťany označili za mesto, kde sa plnia sny

Published

on

Reklama

Piešťanci sú vraj po Bratislave najviac hrdí na svoje mesto, sú mestom, kde sa ľuďom plnia sny, majú skoro prímorskú atmosféru…Podobné superlatívy padali na adresu nášho bydliska pri premietaní filmu Piešťany – Mesto snov.

IMG_3703

Reklama

Dokumentárnu snímku, ktorá začína básňou Adama Trajana a postupne predstavuje osobnosti i bežných ľudí, ktorým sa v Piešťanoch plnia sny, predstavili mladí filmári v Piešťanskom informačnom centre vo štvrtok 18. decembra asi tridsiatke prítomných. Po premietaní nasledovala debata s režisérom Michalom „Romeom“ Dvořákom a produkčným Daliborom Frankovičom.  Moderátor Peter „Punto“ Remiš z kapely Slniečko pridal aj zopár skladieb na gitare.

IMG_3697

Reklama

Režisér, ktorý pochádza z Prahy a priženil sa do nášho regiónu, spomínal na svoje prvé stretnutie s Piešťanmi: „Mali takú prímorskú atmosféru, keď som videl Sĺňavu, zdalo sa mi, že nemá konca.“ Dalibor zasa pridal svoj postreh s rozhovoru s istým významným docentom, ktorý mu povedal, že Piešťanci sú zvláštna sorta. „Po Bratislavčanoch sú najviac hrdí na svoje mesto. Byť Piešťancom, to je skoro ako – byť Blavákom…“ dodal. Filmári tvrdili, že veľa mladých ľudí má svoje mesto rado. Rovnako ako niektorí účinkujúci, napríklad súrodenci Erbanovci, ktorí vyšli z piešťanskej Lodenice a dosiahli najvyššie olympijské  méty, ho považujú za miesto, kde sa sny plnia.

IMG_3700

Nie celkom s nimi súhlasila jedna návštevníčka zo staršej generácie, ktorá namietala, že Piešťany v súčasnosti ponúkajú málo pracovných príležitostí a preto v nich zostáva žiť čoraz menej mladých ľudí. Podľa režiséra Dvořáka tu chýba najmä univerzitné zázemie, ktoré majú napríklad Trnava a Trenčín. Doplnil, že na vysokej škole sa človek často zamiluje, nájde si prvú prácu a potom zostáva v meste, kde študoval.

REKLAMA

trhy300

Snímku Piešťany – mesto snov nakrútila partia mladých ľudí v roku 2013 pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o Piešťanoch. Ako uviedol Dalibor Frankovič, počas nakrúcania strávili hodiny rozhovormi s viacerými osobnosťami a dostali toľko informácií, že z nich bolo veľmi ťažké vybrať tie najzaujímavejšie. Spolu s režisérom priznali, že boli prekvapení, čo všetko o Piešťanoch nevedeli. „Napríklad legendu o pávovi som počul po prvýkrát,“ priznal.

IMG_3699

Do filmu zaradili aj blog Petra Remiša Pravý Piešťanec, ktorý ale čítal z Piešťan pochádzajúci herec René Štúr. Remiša však dokonale imitoval. „Dokonca napodobnil aj moje ráčkovanie a šušľanie,“ povedal Punto a dodal, že ani jeho vlastná mama nespoznala rozdiel. Blog vyšiel aj v Petrovej knihe Lumpi a darebáci a píše sa v ňom napríklad toto: „V úradnom styku požíva Piešťanec slovo PIEŠTANY. Ináč je z PIEŠČAN.“

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=DQ35xUCBYMo[/youtube]

(ad)

Populárne články