Connect with us

Kultúra

Piešťanskí Židia pozývajú na deň svojej kultúry

Published

on

Reklama

Blížiace sa sviatky Židovský nový rok, Yom Kipur a Simchat Tora priblížia širokej verejnosti zástupcovia Židovskej náboženskej obce v nedeľu 18. septembra o 18.00 h. V kine Fontána sa totiž uskutoční stretnutie pri príležitosti Európskeho dňa židovskej kultúry.

[singlepic id=19581 w=320 h=240 float=left]Na úvod predstaví Maroš Borský slovenského avantgardného architekta Artúr Szalatnai-Slatinského, autora piešťanských víl Pavla a Astoria i sanatórií Rozner a International. V koncertnej časti predvedie piešťanský rabín Zev Stiefel židovské piesne a koncert odohrá aj kapela Pressburger Klezmer Band.

Reklama

Židovská náboženská obec Piešťany zažíva v posledných rokoch oživenie. Žije a pôsobí tu rabín, konajú sa oslavy Chanuky, vznikol Pamätník holokaustu. Prví Židia prišli do Piešťan začiatkom 18. storočia. Okolo roku 1900 tu bola založená ješiva, ktorú navštevovali študenti z celej monarchie.

Piešťany majú niekoľko významných židovských rodákov – Samuel Dávid Ungar (1878 – 1945), hlavný rabín v Trnave a Nitre, popredný náboženský hodnostár ortodoxného židovstva na Slovensku, Hermann Chajim Cvi Mannheimer (1814 – 1886), jeden z najvýznamnejších duchovných a učencov v Uhorsku, od roku 1870 hlavný rabín v Užhorode, spisovateľ Gejza Vámoš (1901 – 1956), horlivý propagátor slovenskej kultúry, architekt Pavel Weisz (1901 – 1944), kameraman Juraj Šajmovič…

Reklama

Pozrite si dokument o Hede Ambrovej, jednaj z mála židovských rodákov, ktorí sa aj po II. svetovej vojne vrátili do Piešťan a prežili tu celý svoj život.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=XRYs4SgPDVw&feature=player_embedded#![/youtube]

 

Populárne články