Connect with us

Kultúra

Piešťanské randezvous s dvomi premiérami

Published

on

Reklama

Predstavením pre deti Pohádky z kouzelného kabátu, v Malej sále, teda v „nových“ komorných priestoroch, ktoré vznikli v Galérii Domu umenia, odštartoval v utorok 5. októbra 12. ročník česko – slovenského festivalu Piešťanské randezvous. Vrámci tohto ročníka uvidia diváci dve slovenské premiéry divadelných predstavení.

[singlepic id=5125 w=320 h=240 float=left]Prvými účastníkmi festivalu boli symbolicky najmenšie deti z materských škôl. Herci Kateřina Táborská a René Krupanský im s rôznymi druhmi bábok zahrali tri rozprávky – „O kohoutkovi a slepičce“, „O kudličce, rybičce a duhové kuličce“ a  „O Smolíčkovi“,  ktoré spájajú hravé verše a pesničky. „Deti sú veľmi dôležitými návštevníkmi Piešťanského randezvous. Nie je to prvý ročník, kedy sme do dramaturgického plánu zaradili detské predstavenie. Priam cielene oslovujeme všetky vekové kategórie. Deti ešte aj preto, že český jazyk je nám, ktorý sme v strednom veku, veľmi blízky. Deťom však čeština už nie je až taká blízka ako to bolo kedysi nastavené, keď sme boli v Československu. Piešťanské randezvous je česko – slovenský festival, takže je to aj taká edukatívna záležitosť, keď sa snažíme približovať český jazyk. Možno, že na Slovensku to až tak nerezonuje, ale v Čechách určite áno, pretože deti predškolského veku vnímajú slovenčinu ako poľštinu. Jazyk príbuzný, blízky, ale nerozumejú mnohým výrazom,“ vysvetľuje riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová. V Dome umenia sa rozhodli vytvoriť priestor pre malé komorné predstavenia a projekty, a tak zmenami prešla Galéria, kde je odteraz možnosť vytvoriť Malú sálu pre približne 80 návštevníkov. „Mám radosť, že ten komorný priestor sa nám javí, že sa tam budú veľmi príjemne realizovať komorné podujatia. Po predstavení pre deti bude ďalším v tomto prietore monodráma Odysseus sa nevrátil, kde sa účinkuje herečka Katarína Mrázová. Tento projekt sa celý pripravuje pod strechou Domu umenia, pod taktovkou scenáristky a režisérky Zdenky Becker. U nás bude tiež predpremiéra a premiéra tohto predstavenia 19-teho, respektíve 20-teho októbra,“ hovorí E. Bjeloševičová.

Reklama

Už dnes (6. októbra) popoludní sa však diváci môžu prísť pozrieť na filmový dokument OKO NAD PRAHOU v réžii Oľgy Špátovej, ktorý predstavuje triumfálny návrat českého emigranta – architekta Jana Kaplického. Film je obhajobou do budúcnosti hľadiacej filozofie, zaznamenáva tragický, poetický záver jeho obdivuhodnej kariéry.

[singlepic id=5122 w=320 h=240 float=right]V sobotu 9. októbra sa môžete tešiť na piešťanskú a aj slovenskú premiéru nového predstavenia Divadla Bolka Polívky z Brna ČESKÝ LEV. Autormi sú B. Polívka,  P. Liška a P. Vachler. „Diváci tohoto představení jsou v rolích pozvaných filmařů, umělců a jiných VIP, kteří bývají v hledišti prestižních Českých lvů. Už ve foyeri divadla prožívají podobné pocity, včetně stresu a hlášení přitažlivým altem moderátrorky – „Zaujměte prosím svá místa, přímý přenos začne za 10 min.“  – takto predstavuje novú inscenáciu DBP na svojej webovej stránke. Bolek Polívka stál pri zrode Piešťanského randezvous a počas jedenástich ročníkov ani raz nechýbal.

Reklama

[singlepic id=5124 w=320 h=240 float=left]Okrem už spomenutých predstavení na festivale uvidíte (13.10.) Janu Švandovú, Josefa Cardu, Rudolfa Hrušinského v komédii Alda Nikolaja: Nebyla to PÁTÁ, byla to DEVÁTÁ… Komédia je skvelá svojim námetom a dokonalá vďaka majstrovským dialógom.

Divadlo ASTORKA KORZO ´90 ( 16.10.2010 o 19.oo hod.) hosťuje s predstavením Mesiac na dedine ( v úprave a réžii  Karola Poláka ) – láska rôznych podôb popretkávaná komickými výstupmi groteskných postavičiek  ( v podaní skvelých hercov) je charakteristická pre komédiu najlepšieho rozprávača príbehov 19. storočia  Ivana Sergejeviča Turgeneva.

Pre stredoškolákov je na 25.10., podľa scenára Prof. Márie Bátorovej, pripravená  literárno – hudobná kompozícia venovaná Roku Jozefa Cígera Hronského –  HRONSKÉHO RAPSÓDIE. Účinkovať budú:  Lucia Lapišáková, Jana Lieskovská, Ján Gallovič, Přemysl  Boublík. Hudba a spev: Eva Golovková .

Súčasťou festivalu je každoročne aj výstava. Tento rok predstaví svoje drevené obrazy Martin Patričný. Vernisáž sa uskutoční 12.10.2010 o 17.00 hod.

Autor: DU a ht

Populárne články