Connect with us

Kultúra

Piešťanec uviedol vo Fontáne úspešný film Alois Nebel

Published

on

Reklama

Piešťanský rodák Noro Držiak, supervízor animácie a vizualizácie filmu Alois Nebel prišiel adaptáciu úspešného  komiksu predstaviť do kina Fontána. Divákom 10. apríla najprv predstavil techniku rotoskopie, pomocou ktorej bol film animovaný a po predstavení s nimi debatoval aj o jeho nedostatkoch.

[singlepic id=28070 w=320 h=240 float=right]„Som rád, že film môžem predstaviť v kine, kde som prežil svoje detstvo a pubertu,“ povedal na úvod Noro Držiak, absolvent Filmovej školy v Zlíne a Katedry animovenej a multimediálnej tvorby FAMU.

Reklama

„Alois Nebel vznikal tak, že sme natočili hraný materiál. Pretože sme používali techniku rotoskopie, ktorá využíva reálne pohyby hercov. Tie sme potom prekresľovali. Trvalo to 24 mesiacov,“ vysvetlil šéf tímu animátorov a divákom pustil ukážku tvorivého procesu. Výhodou podľa neho je, že čokoľvek v zábere chýba, môžu filmári dokresliť. Peniaze na výrobu filmu to však nešetrí. Náklady na šikovných animátorov sú totiž vysoké.

Po predstavení si diváci všimli, že niektoré prvky vo filme boli realistickejšie než iné. „Pôvodný koncept bol taký, že film začne ako komiks, iba čierna a biela a postupne sa bude stávať reálnejším. Pri tvorbe sa to trochu pomiešalo,“ vysvetlil Noro Držiak a priznal tiež nedostatky má aj samotný dej, keďže nie všetci diváci pochopia motívy konania niektorých postáv.

Reklama

Napriek tomu má film Alois Nebel úspechy doma aj v zahraničí. Získal troch Českých levov, Grand Prix v kategórii celovečerných filmov na Holland Animation Film Festival v Utrechte a uvedený bol vo viacerých európskych štátoch, ale aj v Austrálii a na Novom Zélande.

Štúdio Tobogang, ktorému Noro Držiak šéfuje v roku 2007 pripravilo tento test animácie.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=WB0Xmdep6og[/youtube]

Text a foto: M. Palkovič Foto z filmu: aloisnebel.cz

Populárne články