Connect with us

Kultúra

Piešťanci absolvovali kurz cimrmanológie

Published

on

Reklama

Divadlo nahodilých ochotnikú z Vizovic prišlo do Piešťan s hrou legendárneho českého dramatika Járy Cimrmana. V Mestskom kultúrnom stredisku mali amatérski cimrmanológovia najprv prednášku o rozsiahlej pedagogickej činnosti tohto génia a potom odohrali predstavenie Strata triednej knihy.

[singlepic id=20760 w=320 h=240 float=left]V tomto roku si pripomíname 120 rokov od narodenia Járy Cimrmana. Keďže rukopis opitého matrikára nie je dostatočne rozoznateľný, toto okrúhle výročie si pripomenieme aj na budúci rok. Cimrman zanechal stopy na všetkých kontinentoch. Dodnes je uznávaným básnikom, hudobníkom, cestovateľom, filozofom, vynálezcom, kriminalistom aj športovcom. Ochotníci z Vizovic venovali večer jeho reforme zaostalého školského systému v rakúsko-uhorskej Haliči.

Reklama

Cimrman učil napríklad svojich žiakov telefonovať, aj keď v širokom okolí nebol žiadny telefón – pripravoval ich totiž na svetlejšie zajtrajšky. Separáciou prietokových poznatkov (jedným uchom dnu a druhým von) dosiahol, aby si deti zapamätali iba dôležité učivo a veľmi rafinovanými fígľami ich skúšal, či náhodou neovládajú aj nepodstatné veci. [singlepic id=20763 w=320 h=240 float=right]Prevratná bola aj jeho myšlienka trestania učiteľa učiteľom. Vychádzal totiž z toho, že deti majú svojho pedagóga radi. Keď neposlúchali, za trest sa Cimrman celý týždeň nepustil von, nechodil do školy a tak deti mali voľno. „Neplačte, sami si za to môžete,“ vyhrážal sa im.

Vyšetrovanie triednej knihy nebolo úspešné, ale piešťanské publikum sa aspoň na chvíľu ocitlo v triede, kde na stene visel portrét cisára Františka Jozefa, vrieskal po nich dobrosrdečný učiteľ a napomínal ich zmätený školský inšpektor.

Reklama

Ak Zdeněk Svěrák hľadá pokračovateľov cimrmanovskej tradície, mal by si všimnúť nahodilých ochotníkov z Vizovic.

[nggallery id=1141]

Text a foto: mp

Populárne články