Connect with us

Kultúra

Park z parkoviska? Prečo nie?

Published

on

Reklama

V predposledný septembrový piatok sa parkovacie miesta v Piešťanoch premenia na dočasnú zónu pre ľudí. Po prvý raz sa v našom meste uskutoční Park(ing) Day.

parkingday

Reklama

Medzinárodný deň parkov(ísk), ktorý prebieha súčasne v mestách po celom svete, je výsledkom snaženia umelcov, dizajnérov, aktivistov, urbanistov a najmä občanov, ktorí na jeden deň vytvoria z parkovacieho miesta priestor pre hry, oddych a umenie. Projekt vznikol v San Franciscu v roku 2005 a odvtedy sa uskutočnil vo vyše 800 mestách; na Slovensku však ešte len v Bratislave a Lučenci. Podujatie prebehne tento rok poprvýkrát aj v Piešťanoch, v čase Európskeho týždňa mobility.

Park(ing) Day má za úlohu ukázať, koľko miesta v meste parkoviská zaberajú a snaží sa inšpirovať, ako inak by sa mohli využiť. Vyvolať polemiku vo využívaní verejného priestoru a poukázať na nedostatok priestoru, ktorý by  inak mohol kvitnúť životom. Namiesto jedného zaparkovaného auta prinesie instantný park; miesto na stretávanie, kultúru či aktivizmus. Parkovacie miesto pred piešťanskou kolonádou sa 20. septembra na pár hodín zmení na nepoznanie. Hry, kreslenie a maľovanie na tvár pre najmenších, grilovačka pre najhladnejších, knižnica pre knihomoľov, limonáda a občerstvenie. Lákadlom pre Piešťancov bude mini Bercajgel cykloservis, ktorý okolopedálujúcim zadarmo pomôže s malými opravami.

Reklama

V mestách, v ktorých existuje skvelé podhubie pre cyklistickú dopravu – a medzi nimi Piešťany nepochybne sú, by sa mohla realita postupne meniť smerom k ideálom Park(ing) Day.

Príďte nás podporiť 20. septembra pred klub Žiwell!

Text: Tlačová správa

Populárne články