Connect with us

Kultúra

Paríž – moja láska, môj život

Published

on

Reklama

Najnovšiu knihu Márie Dopjerovej-Danthine uvideli do života 27. decembra v Galérii Fontána. Rodáčka z Piešťan, autorka nezvyčajného sprievodcu po hlavnom meste Francúzska dlhodobo žije a pracuje v Paríži.

[singlepic id=8724 w=320 h=240 float=left]Svoju tretiu publikáciu pokrstila vodou z Váhu a Seiny a poďakovala svojmu najmladšiemu synovi: „Najväčšiu časť knihy som napísala počas posledných mesiacov tehotenstva. Potom mi veľmi pomohli aj moje staršie dve deti, ktoré chodili poslušne spať a tak som sa mohla každý večer aspoň dve hodiny venovať písaniu,“ povedala autorka a dodala, že sa jej doteraz plní predsavzatie: „Čo dieťa, to kniha.“ Okrem sprievodcu po Paríži už vydala odborné publikácie Francúzske idiómy pod lupou a Anglické idiómy pod lupou.

Reklama

Vo svojej najnovšej knihe sa vyznáva zo svojich zážitkov, odporúča miesta, ktoré by pri návšteve mesta rozhodne mali vidieť všetci turisti, upozorňuje na pôvaby aj menej navštevovaných ulíc, pamätihodností, záhrad a parkov, kaviarní, obchodíkov, trhov, knižníc, galérií. Čitatelia sa jej preto počas autogramiády priznávali, že svoju najbližšiu návštevu Paríža plánujú podľa jej odporúčaní.

Mária Dopjerová-Danthine hovorí aj o svojej ceste integrácie do nového prostredia, porovnáva školské a zdravotné systémy, rozdiely v spôsobe života, vo výchove detí, vo zvykoch a obyčajoch jednotlivých etník. Prináša celkom nezvyčajný obraz Paríža v jeho každodennosti.

Reklama

[nggallery id=381]

text a foto: nc

Populárne články