Connect with us

Kultúra

Ozveny Jedného sveta predstavia aj Putinove hry

Published

on

Reklama

Vybrané filmy z festivalu Jeden svet si budete môcť pozrieť už tento víkend 29 – 30. novembra v komunitnom centre Žiwell. Ozveny festivalu odštartuje snímka britského tvorcu Deana Pucketta: Mráz žihľavu nespáli v sobotu o 18,30 h a nedeľňajší maratón uvedie až päť snímkov, medzi nimi aj česko-slovenský projekt Michal Gálika: Muž, ktorý sadil stromy a tiež pohľad na kontroverznú olympiádu s názvom Putinove hry.

JEDEN-SVET-2014-vizual-A1-v05_0-215x304Festival Jeden svet je jediným kultúrno-vzdelávacím podujatím na Slovensku, ktoré sa komplexne zaoberá ľudsko-právnymi a globálnymi témami. Každoročne prezentuje okolo 60 dokumentárnych filmov prevažne zahraničnej produkcie, vyše desiatku diskusií na aktuálne témy, fotografické výstavy a koncerty. Tento rok (20. – 25.11.) sa konal už jeho 15. ročník a mottom festivalu bolo: SLOBODA NIE JE ZADARMO.

Reklama

Program piešťanských ozvien začína v sobotu:

18:30 – Mráz žihľavu nespáli – Dean Puckett /UK/2013/89 min. /v angličtine /české titulky. Režisér Dean Puckett opustil na tri roky bežný spôsob života, aby mohol natočiť svoj dokument. Stal sa členom komunity, ktorá si uprostred Londýna vytvorila mikrokozmos s vlastnými pravidlami.

Reklama

Nedeľňajší filmový maratón bude vyzerať takto:

11:00 – Kde sa vyrába Apple – Anne Poiret /FR/2013/54 min. /v angličtine a francúžštine/české titulky

Najväčším dodávateľom pre Apple, Samsung, Nokiu a iné firmy je tchajwanská firma Foxconn. Vlastní obrovské továrne v Číne. Pozornosť médií pritiahla séria samovrážd ich zamestnancov. Tamojšie pracovné podmienky a ponižovanie nevydržia ani motivovaní Číňania, prichádzajúci za zárobkom z chudobných oblastí. Úrady sa snažia kritiku umlčať, Foxconn je pre čínsku ekonomiku príliš dôležitý.

1503540_10152959638469218_7862657126290781377_n

13:00 – Muž, ktorý sadí stromy – Michal Gálik /ČR, SR/2013/50 min. /v češtine

Ernest Vunan žije v hmlou zahalených horách v srdci Afriky. Film Michala Gálika vám predstaví inšpiratívny príbeh človeka, ktorému osud jeho krajiny nie je ľahostajný a svojím snažením chce obnoviť vzácne horské pralesy v oblasti jeho kmeňa Kedjom-Keku na severozápade Kamerunu. Aj jednotlivec dokáže zmeniť to, ako bude krajina vyzerať. Spoznajte partiu mladých ľudí z Česka a zo Slovenska, ktorí sa rozhodli Ernestovi pomôcť v jeho aktivitách a prispieť tak k ochrane miestnej prírody.

158742077_3e0b4a (1)14:10 – Putinove hry – Alexander Gentelev /DE, AT, IL /2013/90 min. /v ang., nem. a ruš./ české titulky

Medaily sú rozdané, rekordy pokorené a víťazstvá vybojované. Kto je ale skutočným víťazom a kto porazeným? Zimné olympijské hry v Soči 2014 zostanú navždy zapísané ako kontroverzný projekt ruského prezidenta Vladimíra Putina. Sen o svetovom sviatku športu sa síce premenil na skutočnosť, ale za akú cenu? Všadeprítomná korupcia, vyvlastňovanie súkromných majetkov, násilné vysťahovávanie obyvateľov, nevratné dopady na životné prostredie.

16:00 – Projekt príroda – David Bond /UK/2013/78 min. /v angličtine/české titulky

Britský filmár David Bond sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho deti milujú televíziu a tablety viac než prechádzky v lese a hry vonku. Štítia sa blata a boja sa liezť po stromoch, podobne ako ich vrstovníci. David sa preto rozhodne pomocou prepracovanej reklamnej kampane zmeniť zažité stereotypy u detí, prístup ich rodičov a dostať deti von.

17:40 – Zápisky z temnoty – Michal Przedlacki, Wojciech Szumowski / Poľsko / 2014 / 90 min. / v arabčine a poľštine / české titulky

Aleppo najväčšie sýrske mesto denne sužujú boje medzi režimom Bašára al-Asada a opozičnými skupinami. Jedným z hlavných cieľov pravidelných bombových útokov sa stali civilisti. Film bývalého pracovníka humanitárnej organizácie, ktorý sa do Sýrie vracia ako dokumentarista, ukazuje v tej najsurovejšej podobe opozičných bojovníkov, členov islamistických hnutí, detských vojakov, lekárov i humanitárnych pracovníkov. Tí všetci dúfajú, že vojna raz skončí a oni sa budú môcť vrátiť do civilného života.

 (TS, www.jedensvet.sk)

Populárne články