Connect with us

Kultúra

Organové dni pokračujú koncertom manželov Kapalovcov

Published

on

Reklama

Tradičné Organové dni v Piešťanoch vstúpili už do svojho 14. ročníka. Táto séria koncertov má opäť medzinárodnú účasť. Najbližšie sa v rámci nej predstavia Barbora Kapalová a Marcel Kapala 20. augusta o 19.00 h v Dome umenia. Na programe majú skladby J. S. Bacha, F. M. Veraciniho, Franza Liszta, ale aj mladších autorov ako Arvo Pärt a Charles-Maria Widor.

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=DPCW6oa2zao[/youtube]

Reklama

 

Barbora Kapalová pochádza z Košíc z hudobníckej rodiny. Po absolvovaní konzervatória bola prijatá na Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne do triedy Miloša Vacka. Momentálne pedagogicky pôsobí na ZUŠ P. M. Bohúňa v Dolnom Kubíne, kde vyučuje hru na husliach. Je aktívna aj v oblasti liturgickej a duchovnej hudby. V Košiciach má zbor Priatelia Karmelu, s ktorým nahrala dve CD. V Dolnom Kubíne vedie zbor sv. Kataríny Alexandrijskej. Spolu s manželom organistom Marcelom Kapalom vystúpili na niekoľkých festivaloch: Festival sakrálneho umenia v Košiciach, Kubínska hudobná jeseň, Musica sacra v Levoči, Organové vešpery v Žiline a iné.

Reklama

Marcel Kapala sa narodil v Dolnom Kubíne. Bol prijatý na Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, kde študoval hru na organe u prof. Kamily Klugarovej. V roku 2006 sa ako jediný Slovák zúčastnil prestížnej súťaže Pražská jar. Štúdium na JAMU úspešne ukončil recitálom v roku 2009. Svoje štúdium si obohacoval viacerými majstrovskými kurzami, napr. u prof. Gembalskeho, J. Guillou, D. di Fioreho, S. Baiera, J. Tůmu.

V roku 2011 vystúpil ako sólista so Štátnou filharmóniou Košice. Je aktívny i v oblasti chrámovej a liturgickej hudby. Je organistom v chráme sv. Michala vo Veličnej. Momentálne si svoj umelecký profil rozširuje formou doktorandského štúdia na Katolíckej univerzite v Ružomberku na Katedre hudby, zároveň tiež pedagogicky pôsobí na Základnej umeleckej škole P. M. Bohúňa v Dolnom Kubíne, kde vyučuje hru na organe, klavíri a je tiež korepetítorom sláčikového oddelenia. Je členom Hudobnej sekcie liturgickej komisie KBS a člen redakčnej rady v časopise Adoramus Te, ktorý sa zaoberá dianím v cirkevnej hudbe na Slovensku.

Text: PR

Populárne články