Connect with us

Kultúra

Od Erdődyovcov po Wintera

Published

on

Reklama

Medzinárodný klub žien PIWC sa minulý štvrtok stretol v Kursalone  na prezentácii pod názvom „Od Erdődyovcov po Ľudovíta Wintera.“ Ukážku z histórie mesta pripravilo Balneologické múzeum a viedol ju jeho riaditeľ Vladimír Krupa. Fotografie dopĺňal zaujímavými faktami. Podujatia sa zúčastnilo cez päťdesiat ľudí. Na záver predstavil Tomáš Bušo z OZ ProWinter pokroky v snahe o vytvorenie sochy Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste, ktorú chcelo PIWC touto formou podporiť.  

 IMG_7820_resize

Reklama

Prezentácia obsahovala rôzne dobové maľby a fotografie Hlohovca a Piešťan. Vystriedalo sa na nej aj niekoľko portrétov členov rodiny Erdődyovcov a Winterovcov. Výklad Vladimíra Krupu sa týkal sa najmä prínosu oboch rodín k rozvoju kúpeľov.

011 0297-05

Reklama

 

REKLAMA

banner-marec01

Hovoril napríklad aj o piešťanskom Barlolámačovi. Ľudovít Winter chcel pre Piešťany jednoduchý, ale jasný symbol kúpeľov. Nemal však finančné prostriedky na významného výtvarníka a tak koncom 19. storočia oslovil začínajúceho kresliara Artura Heyera. Ten vymyslel muža lámajúceho barlu, ktorý sa Ľudovítovi Winterovi tak zapáčil, že ho dal urýchlene patentovať a o jeho jedinečnosť bojoval neskôr aj na súdoch. Barlolámač sa stal senzáciou a často sa objavoval na plagátoch a pohľadniciach, čím výrazne propagoval naše kúpele a mesto. Súčasná bronzová podoba vznikla a bola umiestnená pred Kolonádový most až v roku 1933.

p03-e2aa842ec7

K jedinečným fotografiám z Piešťan patrili výjavy z obdobia, kedy Váh ešte nebol regulovaný a jeho hlavný tok pretekal terajším mŕtvym ramenom. Zaujali tiež trhy pri kostole svätého Štefana, Kolonádový most ešte bez sochy spomínaného Barlolámača či fotografia z otvorenia Grand Hotela Rónai, ktorý dnes poznáme pod menom Slovan.

023a 5104-10

Prezentáciu OZ ProWinter na podporu vytvorenia sochy Ľudovíta Wintera  viedol Tomáš Bušo. Vysvetlil ich zámer a prečo je dôležité zhotoviť bronzovú sochu človeku, ktorý najviac prispel k rozvoju a propagácii našich kúpeľov, ako aj o možnostiach podpory projektu.

IMG_7862_resize

-lt-, hist. foto: balneomuzeum.sk/sk/z-historie/mesto-piestany

Populárne články