Connect with us

Aktuality

Obrazmi vyjadruje pocity pri ich maľovaní

Published

on

Reklama

Výstavu prác leopoldovského rodáka, spisovateľa, publicistu a maliara Ivana Szabóa otvorila galéria Fontána koncom februára. Autor tvrdí, že maľovanie je preňho spôsob, akým oddychuje od problémov sveta, s ktorými sa stretáva pri svojej publicistickej tvorbe a svojimi dielami chce sprostredkovať pocity pri ich maľovaní.

IMG_6532_resize

Reklama

Ako spisovateľ sa Szabó venuje najmä literatúre faktu a za svoje diela získal ocenenia Egona Ervina Kischa a Cenu Vojtecha Zamarovského. Svoje vydáva knihy pod viacerými pseudonymami a čitatelia ho tak môžu poznať pod menami Ivan Divan, Ivan Krajčír, Ivan Mestečan, Ivan Trolaský či Leo Poldovský. Dohromady vydal už dvadsaťjeden publikácií, napríklad Pasca na sobášneho podvodníka, Príbehy primášov, Smiech a slzy či Strašidlopis.

Vášeň vo výtvarnom umení našiel v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia a za jej objavenie vďačí maliarovi Milanovi Stanovi. Maľovali spolu na Záhorí, v Liptove, na Kysuciach a aj v ďalších častiach Slovenka. V maľbe sa venuje krajinomaľbe, kvetinovému zátišiu a experimentuje s počítačovou grafikou. : „Občas sa stáva, že človek je milovníkom viacerých múz. Menej časté je, že viaceré múzy milujú toho istého človeka. Ivana Szabóa prepadli hneď dve lásky: výtvarníctvo a publicistika. Prvú si ponechal pre potešenie, druhá je jeho profesionálnou potrebou,“ napísal o autorovi historik Ivan Lacika.

Reklama

„Našiel som spôsob relaxovania. Je ním maľovanie. Vo svojich obrazoch neriešim problémy sveta, ba ani umenia. Dokonca neriešim ani vlastné problémy. Chcem len sprostredkovať pocit, aký som mal pri ich maľovaní,“ povedal o svojej tvorbe Ivan Szabó.

IMG_6520_resize (1) IMG_6522_resize IMG_6525_resize

Jeho výstavu si môžete pozrieť v piešťanskej galérii Fontána do polovice marca.

-lt-

Populárne články