Connect with us

Aktuality

Nultá akcia oslobodenia v Očkove

Published

on

Reklama

Očkovská mohyla dostáva novú šancu. Unikátna pamiatka medzinárodného významu posledné roky chátrala, avšak vďaka iniciatíve dobrovoľníkov a vedenia obce by mohla byť v dohľadnej dobe lákadlom regiónu. Už v sobotu 24. januára sa tu uskutoční „Nultá akcia oslobodenia“, kde sa budú zbierať odpadky či čistiť areál od náletových drevín.

10922389_376461069200684_8952431771512360746_o

Reklama

V areáli Očkovskej mohyly je pochovaný náčelník velatickej kultúry z mladšej doby bronzovej a ide taktiež o najväčšie odkryté germánske pohrebisko z rímskej doby na Slovensku. Členovia OZ Hrad Tematín sa rozhodli, že popri tom ako sa venujú hradu v neďalekých kopcoch Považského Inovca, zamerajú svoju aktivitu aj na túto spustnutú lokalitu. Dobrovoľníci chcú podať žiadosť o grant na ministerstvo kultúry na počiatočné architektonické štúdie, statické posudky a projektové dokumentácie. Niektoré veci sa však dajú urobiť aj bez peňazí.

„Chystáme všetku potrebnú dokumentáciu k prácam a hoci nie je ešte kompletná, dostali sme povolenie na drobnejšie práce, ktorých tak či tak veľa. Budeme zbierať odpadky, sekať kroviny, čistiť plot a podobne,“ vysvetľuje Mojmír Choma predseda OZ.  Podľa predpovede bude počasie pravdepodobne chladné s vetrom, takže práca bude trvať len pár hodín. Začína sa o 13:00 h. Organizátori majú pár kusov náradia k dispozícii, avšak ak sa rozhodnete priložiť ruku k dielu  pre istotu si vezmite malé pílky, nožnice, hrable, sekerky a nezabudnite na rukavice. Občerstvenie si zabezpečuje každý vo vlastnej réžii.

Reklama

th, foto: mch

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Očkovská mohyla – unikát, ktorý spustol, má šancu na znovuoživenie

Populárne články