Connect with us

Kultúra

Novou mekkou džezu sa stane Kursalon

Published

on

Reklama

Informácia o tom, že Art Jazz Gallery Doda Šošoku v Piešťanoch zatvárajú, obletela pred pár týždňami mesto. Fanúšikovia džezových koncertov či účastníci pravidelných Jam session však už vedia, že novým „džezartom“ – ako domáci obľúbenú reštauráciu na pešej zóne volajú, sa od 1. októbra stane Kursalon alebo Kúpeľná dvorana v parku.

[singlepic id=4358 w=320 h=240 float=left]Rozlúčkové Jam Session sa uskutoční už v piatok 24. septembra a po ňom sa džezový klub neoficiálne presunie o pár metrov ďalej. Prečo vlastne legendárna Art Jazz Gallery končí, zdôvodnila jeho prevádzkovateľka Iveta Šošoková takto: „Po Dodovej smrti som zostala na všetko sama a bolo toho na mňa priveľa. Som však rada, že jeho myšlienka – vytvoriť centrum džezovej hudby na Slovensku, miesto, kde by sa hudobníci stretávali – sa podarila a nezanikne, ale bude pokračovať ďalej v Kursalone. Za tých viac ako desať rokov fungovania totiž klub presiahol hranice krajiny a stal sa legendou medzi džezmenmi z celého sveta.“

Reklama

[singlepic id=4350 w=320 h=240 float=right]Iveta Šošoková už v tomto týždni previezla do historickej secesnej budovy Kursalonu aj časť zariadenia džezartu, Dodove legendárne bicie, ďalšie hudobné nástroje a artefakty. S vkusom jej vlastným ich zakomponovala do súčasného interiéru. Klub tak bude sídliť v časti kedysi známeho Grill baru, neskôr v týchto priestoroch vznikla vinotéka a teraz je tu reštaurácia, ktorá slúži každú sobotu aj ako sobášna miestnosť.

Dôvody výberu tohto miesta vysvetlila riaditeľka neziskovej organizácia International Jazz Piešťany Katarína Hallová: „Kursalon bola jasná voľba aj preto, lebo džezové [singlepic id=4352 w=320 h=240 float=left]koncerty sa tu konali, a tak sme vlastne nadviazali na doterajšiu spoluprácu. Chceme pokračovať v nastúpenej tradícii a tu sa nám otvárajú ďalšie možnosti.“ Objekt, ktorého vlastníkom sú Slovenské liečebné kúpele Piešťany prevádzkuje súkromná spoločnosť Kursalon s.r.o a okrem reštaurácie sa tu nachádza aj kaviareň, terasa a sála s rozlohou 370 m2. Podľa K. Hallovej usporadúvať budú nielen koncerty ale aj pravidelné Jam Session – stretnutia hudobníkov, ktorí si spolu „zadžemujú“. Čenovia International Jazz Piešťany uplynulé dva roky prispeli aj k výchove mladých hudobníkov prostredníctvom džezových kurzov, z ktorých vyšiel napríklad talentovaný Piešťanec Andrej Urminský. Či obnovia aj túto tradícia, zatiaľ Katarína Hallová nepotvrdila. Prvý džezový koncert v nových priestoroch však chystajú už začiatkom októbra.

Reklama

Autor: A. Drahovská  Foto: hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

[nggallery id=158]

Populárne články