Connect with us

Kultúra

Novomešťanka nakrútila detektívny dokument o nakrúcaní, z ktorého nevznikol žiaden film

Published

on

Reklama

Mladá novomestská dokumentaristka a scenáristka Kristína Klimeková nakrútila  detektívny dokumentárny film o hľadaní pravdy o tom, čo sa stalo v Čachticiach počas nakrúcania, z ktorého nevznikol žiaden film. Jeho názov je  Filmárovce, alebo Čachtice 1961. V septembri ho predstavila na festivale Cinematik a začiatkom novembra aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave.

Reklama

V roku 1961 do dedinky pod čachtickým hradom prišli „filmári“ z Bratislavy. Pred vyše päťdesiatimi rokmi bola takáto udalosť v dedine malým obecným sviatkom, preto „umelci “ nemali problém zlanáriť na nakrúcanie skoro polovicu dediny. Vyberali si prevažne mladé devy a chlapcov. Po niekoľkotýždňovom nakrúcaní, kde sa zameriavali okrem iného na nakrúcanie pekných tvárí miestnych dievčat vyšiel na povrch podvod a hanba pre domácich hercov, ktorí naleteli. „Srandička“ sa nezaobišla bez súdnej dohry. Dvojica recesistov vyfasovala basu natvrdo.

Napriek odhováraniu sa Kristína do tejto pre Čachtičanov chúlostivej témy s vervou pustila. Vlani pri nakrúcaní pre denník Sme povedala: „Celý prípad vystihuje typickú slovenskú povahu. Verím, že film bude úspešný a vznikne zaujímavý dokument. Jeho vyvrcholením by malo byť vypátranie jedného z falošných tvorcov vo Švédsku.“

Reklama

Scenáristka sa inšpirovala článkami v novinách. „Čítala som články v Trenčianskych novinách, v ktorých sa pátralo po stopách falošných filmárov. Dočítala som sa, že jeden z nich už zomrel a druhý by mal žiť vo Švédsku, kam v roku 1967 emigroval.“

Kristína sa preto rozhodla vycestovať do Malmo, kde by mal žiť 73 ročný strojca celého podvodu. Pán, ktorý pravdepodobne nemá v jeseni svojho života veľa chuti navštíviť Čachtice a priznať sa k presnému dôvodu „nakrúcania“. Oklamaní, žijúci herci by mu s istotou každodenne zapadajúceho slnka nevystrojili obecné hody. Napriek tomu, že po rokoch mnohí vnímajú vec s humorom.

Autor: Rasťo Gavora

Populárne články