Connect with us

Kultúra

Noc kostolov tento rok iba v Lančári

Published

on

Reklama

Chrám sv. Michala Archanjela je tento rok jediným v našom okrese, ktorý sa zapojí do obľúbeného podujatia. To po odvolaní trnavského arcibiskupa Roberta Bezáka nemá garanta.

noc kostolov lancar

Reklama

Kostoly sa napriek tomu otvoria na viacerých miestach celého Slovenska, ale len na základe iniciatívy dobrovoľníkov. Mottom tohto ročníka je citát z knihy Genezis: „Nech sú svetlá na nebeskej oblohe, aby oddeľovali deň a NOC a označovali obdobia, dni a roky.“ Noc kostolov začína v piatok 23. mája o 18.00 h.

V Lančári ju odštartuje vyzváňanie zvonov. Nasledovať bude prednáška o histórii a súčasnosti, vystúpenie speváckeho zboru Klenovanka. Účastníci uvidia aj lančársky kostol na filmovom plátne. O 21.00 h začne akustický koncert americko-slovenskej kapely Willie Brian Jones Band. Podujatie vyvrcholí nočnou vyhliadkou.

Reklama

Od roku 2011 sa Noc kostolov pravidelne koná aj na Slovensku – v roku 2011 sa zapojilo 82 kostolov na území Trnavskej arcidiecézy a ďalších 14 v iných diecézach, v roku 2012 sa zapojilo 186 a v roku 2013 to bolo 53 kostolov na území celého Slovenska. Boli medzi nimi boli aj chrámy a modlitebne ďalších cirkví: Pravoslávnej cirkvi, Evanjelickej cirkvi augsburgského vyznania, Cirkvi adventistov siedmeho dňa, Reformovanej kresťanskej cirkvi, Bratskej jednoty baptistov a Cirkvi bratskej.

(red)

Populárne články