Connect with us

Kultúra

Nedvědovci priniesli závan táboráku, Kusturica chuť Balkánu

Published

on

Reklama

Hoci festival Lodenica už niekoľko rokov nenosí prívlastok „country“, duch pesničkárstva a táborových ohňov zostáva najmä v povedomí  jeho priaznivcov. Počas sobotného večera ho osviežili okrem iných interpretov na hlavnom pódiu aj František Nedvěd so synom Vojtěchom (TIEBREAK). Diváci ich len neradi púšťali zo scény a po prídavkoch trpezlivo čakali na podpisy CD-čiek a možnosť vyfotiť sa s hviezdami večera. Po ôsmej celý kemping na piešťanskej Sĺňave zaplavila balkánska energia headlinerov tohtoročného trojdňového festivalu – Emira Kusturicu s kapelou No Smoking Orchestra.

IMG_7490Srbský filmový režisér Emir Kusturica pred vystúpením podebatoval aj s novinármi, ktorí sa napríklad dozvedeli, že film je stále preňho jednotkou a hudba mu umožňuje iný, viac pocitový prejav. Už o pár dní uvedú na Benátskom filmovom festivale jeho ďalší režisérsky počin s názvom Na mliečnej ceste. Talentovaný filmár, ktorý študoval na pražskej FAMU, síce so Zlatým levom neráta, ale dúfa, že jeho snímka sa umiestni aspoň v prvej päťke.

Reklama

IMG_7602„Hajde,“ kričali nedočkavci v hľadisku na vystúpenie avizovaného headlinera. Kusturica potom spolu s NSO predviedol na pódiu zaujímavú kombináciu filmovej hudby v spojení s balkánskymi rytmami, okorenenej sólami na saxofón či harmoniku. Hudobníci k sebe dokonca zavolali aj niekoľko diváčok, ktoré si s nimi zatancovali a predviedli tiež pár cvičebných čísel pod vedením samotného Emira.

IMG_7873IMG_7949Lodenici tento rok prialo aj počasie, ktoré bolo príjemné letné, a areál tak po všetky tri dni zaplnili návštevníci, stany, i stánky s občerstvením či atrakcie pre deti. Návštevnosti sa tešili aj muzikanti, vystupujúci na Lodenička scéne.

Reklama

-ad-

Populárne články