Connect with us

Kultúra

„Námestníčka“ generálneho tajomníka OSN predstaví v Piešťanoch Knihu o vládnutí

Published

on

Reklama

Bola podpredsedníčkou vlády, potom ministerkou financií až napokon „námestníčkou“ generálneho tajomníka OSN, či viceprezidentkou Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Brigita Schmögnerová príde v utorok 27. septembra predstaviť do Piešťan svoju Knihu o vládnutí v rámci diskusie a autogramiády v Kursalone.

kniha o vladnuti

Reklama

V rokoch 1994 bola podpredsedníčkou vlády v „dočasnej vláde“ Jozefa Moravčíka. V rokoch 1998- 2002 bola ministerkou financií nominovanou Stranou demokratickej ľavice v prvej vláde Mikuláša Dzurindu. V roku 2002 ju generálny tajomník OSN Kofi Annan vymenoval do funkcie výkonnej tajomníčky Európskej hospodárskej komisie (EHK) v Ženeve, čo zodpovedá postu „námestníčky“ generálneho tajomníka OSN. V rokoch 2005 – 2010 pracovala v Londýne ako viceprezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Bývalá ministerka financií pôsobila v turbulentnom období, keď po páde mečiarizmu mali takmer všetky slovenské banky problémy a bolo potrebné postaviť na nohy vyčerpanú ekonomiku. Najmä toto obdobie sa pokúsila zachytiť vo svojej Knihe o vládnutí. zachytávajúcej predovšetkým obdobie prvej Dzurindovej vlády. Nejde o klasické memoáre, ale skôr o faktografický súbor, z pera ekonómky, pričom jedna z kapitol je napísaná viac osobne. Knihu tvorila autorka päť rokov, má viac ako 1100 strán a za relaxačné čítanie ju ťažko považovať.

Reklama

Ak sa chcete dozvedieť viac o motivácii k napísaniu tejto knihy, či o iných veciach spojených s vládnutím, neváhajte prísť v utorok 27. septembra o 18:00 h do Kursalonu.

Usporiadateľom podujatia je  Mestská knižnica mesta Piešťany a Rotary Club Piešťany.

-inf-

Populárne články