Connect with us

Kultúra

Najlepší dokument zo Cinematiku zabojuje o Oskara

Published

on

Reklama

Stojeden filmov v trinástich sekciách a sprievodné podujatia si vrámci 5. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch prišlo minulý týždeň pozrieť viac ako 17-tisíc divákov. O 400 návštevníkov tak padol minuloročný rekord. Úspech festivalu podtrhuje fakt, že dokumentárny film Jaroslava Vojteka Hranica ocenený v súťaži Cinematic.doc bude zastupovať Slovensko v boji o Oskara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

[singlepic id=4003 w=320 h=240 float=left]V utorok 14. septembra boli na záverečnom ceremoniáli festivalu okrem ceny Film Europe Award, ktorú v súťaži Cinematik.doc získal už spomínaný dokumentárny film Jaroslava Vojteka Hranica, boli udelené aj ceny Meeting Point Europe, Cena primátora mesta Piešťany a Cena divákov.

Reklama

Cenu Meeting Point Europe za najlepší európsky film rokov 2009 a 2010 získal film režiséra Michaela Hanekeho Biela stuha. Snímka zachytávajúca príbeh z predvečera 1. svetovej vojny hovorí o osudoch detí z vidieckeho speváckeho zboru a ich rodín a vznikla v koprodukcii Rakúska, Nemecka, Francúzska a Talianska. O udelení Ceny Meeting [singlepic id=4010 w=320 h=240 float=right]Point Europe hlasovalo šestnásť mladých európskych filmových kritikov.

Cenu primátora mesta Piešťany získal film Vojnové hry a muž, ktorý ich zastavil, ktorého autorom je poľský režisér Dariusz Jaboäski. Film je portrétom dôstojníka Ryszarda Kukliäského, ktorý v období studenej vojny odovzdal dôstojníkom CIA viac ako 40.000 strategických dokumentov Varšavskej zmluvy. Cenu divákov získal tento rok anglický film Fish Tank.

Reklama

Autor: TS/ht Foto: Dušan Knap

[nggallery id=142]

Populárne články