Connect with us

Kultúra

Na výberovke Slniečka spieva aj Julo Satinský

Published

on

Reklama

Album dostal názov bekot&bakot, členovia obľúbenej piešťanskej kapely ho chcú pokrstiť na festivale Lodenica už tento víkend. Fanúšikovia na ňom nájdu najväčšie hity nahraté počas 30 ročnej existencie Slniečka aj menej známe skladby z platne Žuvačková mafia, na ktorej spolupracoval aj Július Satinský. Na otázky ohľadom výberovky, príprav ďalšieho albumu aj koncertných plánok pri príležitosti osláv jubilea kapely odpovedal Peter Punto Remiš.

[singlepic id=46474 w=320 h=240 float=left]Môžeš potvrdiť, že bekot&bakot pokrstíte na Lodenici? Kto bude krstným otcom?

Reklama

V tejto chvíli to neviem na 100 percent, lebo v prípravných fázach sa už vyskytlo veľa problémov, ale je to náš momentálny plán :) Pôvodne sme chceli krstiť začiatkom leta a predávať CD už na letných festivaloch a koncertoch – ale pri výrobe vzniklo veľa nečakaných zádrhelov, ktoré nás často zabrzdili, občas doslova posunuli o pár mesiacov späť. Za krstného otca sme ešte nikoho neoslovili. Možno sa nakoniec opýtam Mira Žbirku, keďže bude hrať pred nami. Takže to vidím skôr na krst počas koncertu.V pláne je ale aj autogramiáda CD na Lodenici, len ešte neviem, či v piatok, alebo sobotu. Vidím to skôr na sobotu.

Je to vaša prvá výberovka, ako vznikala, bolo ťažké vybrať skladby a podľa akého kľúča ste to robili?

Reklama

Skladby sme vyberali ľahko – všeľudovým hlasovaním zo štyroch albumov v rámci kapely, keď každý z nás priradil istej pesničke počet bodov a do užšieho výberu išli pesničky s najvyšším počtom bodov. Pri posledných troch sme nechali samotných fanúšikov, nech urobia záverečný rozstrel cez anketu na Facebooku. Až pri neskoršej osobnej debate s vydavateľom sme sa rozhodli, že k týmto 18 pesničkám ako bonus pridáme aj 3 skladbičky z tzv. „detského“ CDčka Žuvačková mafia. Nie je asi náhoda, že sme z neho vybrali hlavne pesničky, ktoré majú pre nás osobitnú hodnotu, lebo v dvoch z nich spieva Július Satinský. V úplne poslednom site sa musela jedna pesnička vyhodiť, lebo už nevošla do časového limitu 80 minút.

Na koncertoch občas zahráte aj nové veci, preto možno fanúšikovia skôr očakávali ďalší album, máte naň dostatok materiálu? Ak áno, kedy by sme ho mohli očakávať?

To je stále v pláne, aj keď ja osobne tomu neverím :) Chceli sme dať nový album v tomto roku, ale keď som videl, že reálne sme mohli začať nahrávať až začiatkom leta, pochopil som, že je nemožné dať to do Vianoc na trh. To mi nakoniec potvrdil aj vydavateľ, ktorý letný termín nahrávania úplne zmietol zo stola. Máme materiál tak cca na 2/3 albumu, pričom chýbajú hlavne texty, lebo s niektorými som stále nespokojný. Úprimne povedané, celkom už neverím, že to ešte niekdy vyjde, pretože mám pocit, že nie som schopný robiť texty, ktoré by pasovali na naše posledné pesničky a zároveň prešli trojitým sitom: sebakritikou, kritikou kapely a časovým filtrom. Ak by predsa len stal zázrak, tak to vidím na koniec budúceho roka…Keď nie dovtedy, tak už nikdy :)

Tento rok oslávi kapela 30 narodeniny, je staršia ako veľká časť jej fanúšikov, čím to je že napriek tomu, že vás nehrávajú v rádiách a vaše klipy nevysiela televízia, máte takú silnú fanúšikovskú základňu?

To sa treba asi opýtať fanúšikov. Je pravda, že už patríme skôr do repete. Osobne mám teóriu, ktorú som vymyslel minulý týždeň: fanúškovia nás nechodia už počúvať, ale iba očumovať, či náhodou niektorý z nás neskolabuje počas „heroického“ výkonu na pódiu.

Chystá Slniečko ešte niečo špeciálne k svojmu jubileu alebo darčekom je už táto výberovka?

Určite to bude pár koncertov k výročiu. Jeden je už stanovený na 26. decembra v novomestskom klube Blue Note, ďalší bude v Bratislave v KC Dunaj a, samozrejme, v Piešťanoch, ale „doma“ ešte nemáme miesto a termín. Znova sa oživila myšlienka na spoločné koncertovanie s českou skupinou Trabant, hlavne po Čechách, ale ja som viac zvedavý, či sa podarí aj nejaký spoločný koncert na Slovensku. A aby som úplne nezabudol: v šuflíku čaká aj nahraté DVD z vianočného koncertu v Blue Note – tam nájdu fanúšikovia mnohé z nových pesničiek, na ktoré tak netrpezlivo čakajú – napríklad Monterajznu, Lulu, Gorilu a pod. Len ešte váhame, či to môže ísť von a ak áno, tak kedy.

(mp)

Populárne články