Connect with us

Kultúra

Na slovenskú predpremiéru filmu Fair play prídu do Piešťan aj tvorcovia

Published

on

Reklama

Príbeh o mladej atlétke, ktorá sa v normalizačnom Československu dostane do štátom riadeného dopingového programu, je vďaka dopingovým škandálom vo vrcholovom športe neustále aktuálny. Filmoví diváci z Piešťan a okolia si ho budú môcť pozrieť v kine Fontána 13. marca o 20.00 h. Deň predtým sa uskutoční slovenská predpremiéra pre pozvaných hostí.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NPcjXWyvn_E[/youtube]

Reklama

Hlavná hrdinka filmu, mladá talentovaná šprintérka Anna, ktorú stvárňuje slovenská herečka Judit Bárdos, ktorá debutovala oceňovaným filmom Dom, sa pripravuje v stredisku vrcholového športu na olympijské hry a i cez svoj zlý kádrový profil je zaradená do programu špecializovanej lekárskej starostlivosti. Jej matka Irena (Anna Geislerová), bývalá tenisová reprezentantka, začne mať podozrenie, že nové podporné prostriedky, ktoré jej dcéra dostáva, sú v skutočnosti zakázaným dopingom a vydáva sa do súboja s totalitným systémom, v ktorom sa nehrá podľa pravidiel fair play.

REKLAMA

Reklama

PN-KY_banner_Stella 04032014

Fair Play je filmom, nielen o štátom organizovanom dopingu, ale predovšetkým o zachovaní ľudskej dôstojnosti v totalitnom štáte a o cene, ktorú musel zaplatiť každý, kto sa tomuto systému postavil. Hlavná postava vo filme má osemnásť rokov, zhruba v rovnakom veku bola i režisérka Andrea Sedláčková v roku 1983. Do scenára tak mohla vložiť mnoho zo svojich skúseností a zážitkov a film je pre ňu v tomto smere veľmi osobný.

Sama režisérka emigrovala krátko pred zamatovou revolúciou do Paríža a 17. november bol zhodou okolností dňom, kedy dostala vo Francúzsku politický azyl.

(inf)

Populárne články